焱丸水產

Flame Japanese Cuisine
2020-01-12 251 views
又好掛住日本,所以又係時間搵啲日式料理去舒解一下依個思鄉病。今日就去咗尖沙咀棉登俓出名嘅焱丸水產。餐廳嘅裝修同佈置都充滿日本居酒屋嘅風味,除咗語言唔係日文之外,其餘嘅環境氣氛都令你有置身日本居酒屋嘅感覺。去居酒屋食嘢,當先點飲品啦。極上綠茶好清新綠茶味,雖然係燒酌,但一啲都唔會覺得好重酒味。白桃梳打就好香桃味同好夠氣。食日本野,壽司刺身係必然的吧。刺身三盛分別有油甘魚,三文魚同帶子。每款刺身都好厚切。焱丸號壽司最吸引嘅係多到滿瀉嘅配料。蟹肉、吞拿魚蓉、三文魚籽、海膽、蛋絲等等,將三隻軍艦收到密一密,既震撼又滿足。另外再叫多個三文魚牛油果油砟漬,三文魚同牛油果好夾,配埋個汁,非常之開胃。蟹肉玉子燒混有昆布,令成個玉子燒嘅味道提升咗好多,食嘅嘢再喺面頭放上蟹肉,超正。網燒就先點咗三文魚籽帆立貝殼燒、醬油木魚帆立貝殼燒同鮑魚網燒。網燒全程有店員幫手,坐低等食就得喇。三文魚籽帆立貝殼燒好鮮甜美味,而醬油木魚帆立貝殼燒就非常之香濃嘅木魚味。鮑魚非常生猛,上嚟果陣仲郁下郁下。既然有得網燒,當然要叫埋甲羅燒啦。 蟹味噌甲羅燒就好香濃強烈嘅味噌味,至於黑松露蟹肉甲羅燒,估唔到黑松露同蟹肉都幾夾。最後嚟

極上綠茶、白桃疏打

刺身三盛
焱丸號壽司
三文魚牛油果油砟漬

蟹肉玉子燒

三文魚籽帆立貝殼燒、醬油木魚帆立貝殼燒

蟹味噌甲羅燒、黑松露蟹肉甲羅燒
北海道海鮮炒飯

最後嚟個主食北海道海鮮炒飯,飽飽的咁返屋企。
極上綠茶、白桃疏打
刺身三盛