2022-09-14
約了朋友到沙田逛已經唔算新嘅日本藥妝店。順便吃個late lunch, 假期後遺症, 真的很難早起呢!今揀左蘇媽, 因為想食肉骨茶。同系嘅餐廳我久不久都會去,這沙田店感覺更舒適,因為我們咁啱有卡位坐,就更寬敞了。跟我吃過的其他店不同, 這間有Lunch Set, 款式都幾多。我地點了一份辣死你媽配烤雞脾 , 一份肉骨茶一字排 , 飲品是虎咬獅和貓山王沙冰, 另外加了咖央多士和蜜糖燒雞翼。辣死你嗎嘅斑蘭椰漿飯很香甜, 配辣醬同小魚干,冇餸都可以KO整份,雞腿炸得很乾身,很脆卜卜的,不過 雞肉尚算嫩滑。肉骨茶我喜歡重口味的,濃郁的藥材味加胡椒的辛辣,這家的店雖然胡椒味不夠重不夠辛辣,但湯味很濃郁,配上燉得腍軟的一字排,配埋碗白飯,好味!飲品是虎咬獅大戰貓山王!慚愧我還說是馬來食物的愛好者,但虎咬獅竟然是第一次飲。這款飲品還不是新野而是已經有30年歷史!源自霹靂州太平這地方,據說飲了好架勢,會精力充沛。到底是什麼這麼勁,查實就是古法咖啡加美祿(可可粉),熱量加咖啡因,就係咁簡單。我是完全不吃榴槤的人,但朋友很愛, 貓山王沙冰雖然價錢貴, 但真的真材實料,食出啖啖榴槤肉,很濃味。我冇留意餐牌,
我冇留意餐牌,因為都是QR code下單, 原來加配的烤雞翼是原隻全翼上的,掃了蜜糖的表皮甜美香脆,肉質嫩滑,非常有驚喜。 最後我地還吃了咖央多士, 雖然已經很飽,但咖央的香甜令我忍不住都吃了半份。