2022-11-03
天氣凍凍地, 除咗食日本shabu shabu之外, 日本野壽喜燒都係唔錯嘅選擇。上星期就同朋友去咗位於銅鑼灣駱克駅嘅《壽兵衛》食壽喜燒。壽喜燒係用熱鍋, 將各款食材,配以特製嘅醬油、糖與味醂等醬汁即席烹煮,大㕑喺面前烹煮見出心思。 一邊食, 一邊可以欣賞到大廚嘅烹調技巧, 係係味覺和視覺嘅享受。《前菜三小點:吞拿魚蓉海膽豆腐, 磯煮鮑魚,白粟米》。 由最清甜的白粟米吃起, 口感清爽, 味道清甜順喉。吞拿魚蓉帶點麻油香和七味粉嘅辣, 醒神開胃。磯煮鮑魚, 口感煙韌。《刺身三點:北海道帶子,深海池魚,火炙拖羅》。 新款刺身都好新鮮, 尤其係火炙拖羅, 入口油脂爆發, 為今晚盛宴打開序幕。先來一個小食《三文魚籽和牛他他》, 和午他他本身較為肥美,下面有水晶梨襯托, 加了一份清甜果香。 配埋鵪鶉蛋嘅蛋黃, 攪拌後口感更加滑溜。加上一抹黑魚子醬,和三文魚籽, 增添一抹鹹香。《墨汁茶碗蒸》, 滑溜程度不容置疑。 入面加入咗各款海鮮,有墨魚仔和三文魚籽,隱隱食到墨魚汁嘅香氣。在我哋一邊品嚐前菜小食嘅時候, 面前負責主理嘅廚師先用和牛油起鑊, 為我哋準備之後期待已久嘅牛肉壽喜燒。先介紹一下呢度嘅牛,
上星期就同朋友去咗位於銅鑼灣駱克駅嘅《壽兵衛》食壽喜燒。
先介紹一下呢度嘅牛,《熟成21日美國牛》, 在熟成櫃無菌熟成, 牛嘅味道更為突出。
熟成牛肉只會燒一邊,保持出面香口,裏面juicy多汁。加入大蔥同日本茗荷包成卷物, 口感味道層次更加豐富 。點日本紅雞蛋曉 , 品嚐到肉香之餘,同時嘆到蛋香,超讚!
《牛舌》 騷香十足, 彈牙爽口。 下邊放了煮好嘅洋蔥絲, 食之前加入酸汁以及蒜片, 酸酸味味非常醒胃。
《日本和牛西冷肉眼》 係全晚嘅精髓所在, 和牛西冷滿佈雪花紋嘅油脂, 輕輕一灼, 再加上特製醬油汁,就可簡單品嚐。 和牛西冷入口即溶, 油脂香氣喺口腔徘徊不散, 令人非常回味。
初時還驚太飽想拒絕一囗白飯, 誰知那一啖《一見鍾情飯》 同和牛互相輝映。 入口前再點上皇蛋黃, 品嚐一下那份爆脂嘅感覺, 再吃下一口白飯,達到最高好味境界。
《燒野菜》,有冬菇、津白、洋蔥、春菊、同日本紫蘿蔔等, 野菜吸收咗鐵鍋燒完牛肉嘅油脂和肉汁, 味道香濃。特別的加入了青蘋果,味道帶酸,超級解膩。
《滿溢筋子釜飯》 釜飯中加入了黑松露醬,支豆和蟹肉, 本應就是相當美味。 誰知師傅拿來一大碗筋籽,可以隨個人喜好隨便添加, 非常慷慨。 但留意太多的話會過鹹, 影響咗釜飯嘅味道, 還是適可而止好了。
《舞茸菇清湯》, 舞茸菇屬於貴價食材, 那份茹菌香溶入清湯當中, 呷一口,頓時清新感覺返曬嚟。
甜品《櫻花水信玄餅》, 賣相如水晶球一樣晶瑩剔透,配黃豆粉和黑糖漿, 幸福感滿滿。另外, 紅桑子雪糕味道酸酸甜甜, 果酸解了之前和牛嘅油膩感。
呢一餐壽喜燒絕對令人相當滿足, 牛肉高質, 材料豐富, 大廚拿捏食材嘅手勢相當好, 而且服務態度更是一流,讚!