2018-01-27 841 views
呢間店平時係天橋行過時見到,佢個名叫甜點以為只係賣甜品,係網上揾下呢間的資料先發現原來都有正餐食,而且幾平,於是揾日放工就走去試下.佢地的鹹食有意粉,拉麵,多士同牛角包,而價錢都大約係$50,包一杯熱飲,凍欴或特飲就再加少少錢,價錢好合理.我地叫左一碟黑松露蘑菇意粉同一份芝士煙肉厚多士.意粉可以話係性價比高,一上枱就已經聞到好香的黑松露味.原本我對佢無咩期望,一來呢間主要係食甜品,二來係出面的西餐都試過幾次食到啲無香味的黑松露,所以自然對呢間平價的街坊甜品店無咩期望.但無期望下就食出個驚喜來.黑松露cream sauce好香好creamy,意粉的軟硬度啱啱好,而且份量都好足夠,兩個人share都唔會覺太少另外一樣厚多士雖然無驚喜,但都幾好食.麵包烘得外脆內軟,加上絶配的芝士同煙肉,一定唔會死.餐飲我叫左杯雪糕紅豆冰,朋友就要左杯木瓜奶.紅豆冰椰汁味好重,加埋曲奇雪糕,飲落都幾甜下.同紅豆冰相反,木瓜奶就唔太甜,有淡淡的木瓜味,幾好飲食完晚飯坐係度傾陣計,等啲野食落左格後就到甜品時間了.我地叫左榴槤pancake同埋三味窩夫share黎食.榴槤pancake本身係配班蘭皮的,但staff

我地叫左一碟黑松露蘑菇意粉同一份芝士煙肉厚多士.

黑松露蘑菇意粉

芝士煙肉厚多士配蛋沙律

木瓜奶同雪糕紅豆冰

餐飲我叫左杯雪糕紅豆冰,朋友就要左杯木瓜奶.

紅豆冰椰汁味好重,加埋曲奇雪糕,飲落都幾甜下.

同紅豆冰相反,木瓜奶就唔太甜,有淡淡的木瓜味,幾好飲

榴槤pancake配雪糕

榴槤pancake本身係配班蘭皮的,但staff話咁啱班蘭皮得返一塊,只夠整一件,問我地介唔介意另外一件用芒果皮整,所以我地呢碟雙色皮pancake係特別版黎
榴槤肉熟得啱啱好,食落好甜好重味. 榴槤肉的量都唔少,同cream的比例差唔多係1:1, 可以啖啖都食到榴槤

三味窩夫

三味窩夫應該係指有三隻味的雪糕,餐牌上有寫4款雪糕供選擇,但我地點餐時唔記左揀,所以廚房幫我地揀左曲奇,朱古力同埋芒果.佢地啲雪糕唔算好creamy,等溶溶地時配窩夫一齊食感覺還是可以.而窩夫底做到外脆內綿,放耐左都唔會變到好冧,呢樣係做得幾好既.

整體黎講,呢間街坊小店真的如其名,好有heart.係會想再黎試其他野
2018-01-23
黑松露蘑菇意粉