雅苑座

The Greenery
2017-03-14 2406 views
返黎香港後一直心思思想食自助餐!咁啱!!帝苑竟然做緊六折優惠當然唔洗猶豫啦!6點半左右到餐廳,因為唔算多客加上係星期一的關係所以唔需要等候就可以入席啦!由於之前冇黎過食,第一印象係覺得環境/氣氛都唔錯,幾有FEEL!放低左啲野之後梗係即刻拎野食!!平時食自助餐第一件事就係睇佢有冇羊架同牛扒!!帝苑的肉眼扒食落唔算勁韌,因為唔算整得太過熟,應該係五六成熟左右既程度。所以算易入口,唔會有太多血水令人卻步,應該係大部分人都可以接受的程度黎!另外有三種醬汁配搭,燒汁/黑椒汁/芥辣,都係啲大路既醬汁!羊架!!!!掛住食唔記得影!一啲都唔膻,而且個人比較鍾意食帶有小小肥肉的羊架,當晚見到既羊架都好肥美!!而且好入味,或者係燜煮的方法較好所以唔覺得好膻!食完兩樣必食item後,就試左帝苑的燒味檔!其實種類都算廣泛,由中到西再到日式泰式都有!而且燒味種類都唔少!基本既叉燒,燒鵝,燒雞,燒肉。再黎連滷味都有提供!!豬大腸,豬耳紅腸等等!聽朋友講,帝苑的海南雞飯好出名,咁梗係要試!嗯,唔知當晚係咪有少少失水準,雖然雞肉都算係嫩滑,但係冇咩味,飯亦唔算太香,冇咩想再食的衝動。食曬呢啲野我先發現頭盤的海鮮類,

放低左啲野之後梗係即刻拎野食!!
平時食自助餐第一件事就係睇佢有冇羊架同牛扒!!

食曬呢啲野我先發現頭盤的海鮮類,因為本身對蟹有敏感所以就冇食到長腳蟹!不過見到朋友食得津津有味!應該係唔錯既!自己就試左翡翠螺,青口同蜆,不過不失,唔會太腥,但亦唔會不停encore。因為仲有好多其他特別既野食等緊我!!帝苑今期出左唔少同鮑魚相關的菜式,例如要憑卷換領的酥皮焗鮑魚,講真,第一次食咁既配搭!鬆軟的酥皮入面係原隻鮑魚,不過味道就有啲淡,但係幾特別的。仲有鮑魚鍋巴,呢個真係好好食!一口的份量,鍋巴好脆而且上面唔係鮑片,而係原隻既鮑魚仔!!食返幾粒已經覺得回左本!另外仲有個日式鮑魚凍派,哇呢個真係可以唔洗試。。。簡直好似食左一舊油落肚咁!口感都有啲嘔心,食到好濟!!

至於日式野食方面,基本既刺身有三文魚,吞拿魚,油甘魚,八爪魚。而壽司方面最喜歡係燒三文魚壽司!另外仲有幾款日式小食,例如八爪魚仔,螺肉,中華沙律。仲有一個擺到成條龍咁既加州捲,不過加州捲會食到太飽就冇試啦,同埋鮑魚手卷,賣相都頗為吸引!

係日式攤檔旁邊有個海鮮粉麵檔!可以自選海鮮比廚師料理,可以單係海鮮亦可以加河粉,油麵米線等。當晚見到覺得好吸引所以就要左碗河粉,加左蜆同珍珠貝,揀左冬蔭功湯底,另外仲有清湯可以揀。揀好比廚師之後,佢會比個牌仔你過一陣拎返,個陣食食下都爭啲唔記得自己嗌左碗粉...過左好耐去拎以為一定會淋曬,點知原來會等我去到先幫我加湯,好彩咋。。。如果唔係我應該都唔會食。。。值得讚揚!

最後甜品方面,蛋糕類都有好多選擇下,紐約芝士蛋糕係我印象較深刻的一款。不過雪糕方面就有d普通,雖然係Haagen-Dazs雪糕,但因為冇咩特別既口味,都係朱古力,芒果,士多啤梨呢啲基本野,相對蛋糕款式而言冇咁吸引,所以就將個肚留比蛋糕啦!另外令我覺得好驚喜既係,竟然會有楊枝甘露呀!!!!而且做得唔差,唔會得勁少芒果咁!!好味!

總括而言,成個自助餐的食物種類豐富,味道係水平以上,某啲野食會令我帶來驚喜,例如鮑魚鍋巴。呢個價錢可以係五星級食到個自助晚餐,算抵啦!!如果唔係因為要離港,真係想趁優惠期再去食一次呀!!
肉眼扒
必備item:朱古力噴泉
海鮮粉麵檔
法式麵包
冬蔭功河粉
  • 鮑魚鍋巴,鵝肝多士