2018-05-09 188 views
唔少扒飯都會設低消,有時逼住每人叫個set嚟食,貴就不在話下,食唔晒做大嘥鬼先係最令人痛心嘅事。呢間鄰近油麻地站嘅扒房就親民得多,晚市九點後入座優惠全單75折,而且低消只係每人一杯飲品(最平$3X),絕對可以錫住荷包食。喺樓下見到lunch menu更加抵食,最平$42免加一跟湯連飲品,想食得豐盛啲嘅鋸個扒都得,啱晒啲唔同對食有唔同要求嘅朋友同行。對於呢種price range闊嘅menu,我向來係甚為欣賞~今次次我哋幾個人嚟食dinner就係採取叫飲品嘅策略,喺度揀咗幾樣嘢食介紹~平時caesar salad嘅精粹就係芝士薄片嘅鹹香,沙律上枱時只係見到芝士粉,以為佢因為係跟餐沙律所以求求其其...非也~廚師用芝士調咗個沙律醬出嚟,咁樣食比平時更加啖啖芝味~菜唔係個個都好,所以menu其中一個option係田螺薯蓉,迎合晒肉食同草食系嘅人。蒜蓉多士烘得好鬆脆~如果餐湯再杰身少少就perfect。$188 set嘅特色就係可以配多個dish~相當豐富嘅海鮮拼盤,以一個咁多items嘅set嚟講質素都合理。大蝦有蝦膏,不過可能因為切開嚟煎,有點overcooked。推薦黃金豬手~店員好貼心

凱撒沙律

巴黎汁田螺焗薯蓉

龍蝦海鮮濃湯
蒜蓉多士烘得好鬆脆~如果餐湯再杰身少少就perfect。
$188 set嘅特色就係可以配多個dish~
生蠔海鮮拼盤

巴黎汁扒大蝦

推薦黃金豬手~
黃金西班牙豬手配芥末蜜糖汁

店員好貼心咁叫廚房將豬手切片上,但更驚喜嘅係切完之後竟然仲可以擺得咁靚!

豬皮燒得酥脆,一啲多餘油份都冇!燒肉嗰層薄薄嘅脆皮已經唔易整,呢度將厚豬皮燒到成塊都咁脆真係唔簡單。

肉亦幾嫩,有啲位仲幾膠黏黏地,唔錯~

南瓜risotto打卡一流~
玫瑰岩鹽燒石班魚柳配原隻南瓜芝士意大利飯

廚師將南瓜挖空,釀入risotto,賣相令人聯想起南瓜車,未食先興奮。
魚柳幾厚身。

釀入risotto後鋪上芝士焗,邊位嘅飯特別濃南瓜甜味。

醬汁其實做得唔錯,有天然南瓜香,唔會漏,但可能因為焗過所以risotto唔夠濕潤。

焦糖燉蛋

燉蛋夠creamy,焦糖層厚咗少少,有點黏牙。
但3款甜品都係會首選佢。
紅豆椰汁奶凍

奶凍都好重椰香,冇咩好挑剔,但始終燉蛋比較少機會食到,所以都係首選燉蛋XD
冧酒咖啡
2018-05-08