2022-11-10
今次介紹依間位於旺角嘅《青花》,好多年前就試過一次,地點相當方便,位於奶路臣街The Forest,買完波鞋過黎食飯就啱哂。餐廳設計用左好多乾花同埋綠化值物,令人感覺置身於大自然一樣。路邊炭火蒜炒豬腩生菜包豬腩肉份量都好多,半肥瘦嘅豬腩肉質爽口,外層又焦香,加上香濃嘅蒜蓉同埋少量嘅辣椒,包埋生菜一齊食真係好地道,又可以減輕油膩感。藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯第一次見咁靚嘅炒飯,藍蝶花汁將米飯染成藍紫色,撈埋炒到好香嘅腰果同埋花生,飯底夠哂火喉。旁邊仲有半邊嘅菠蘿肉,全部已經切哂片,混合埋炒飯一齊食就有酸甜感覺,好突出。惹味拼盤一次過可以試哂雞皮卷、雞棗、酸腸、魚餅,有泰式辣醬同埋酸辣汁可以點,啱哂胃食嘅我。芒果糯米飯香甜嘅芒果,加埋椰醬包裏嘅米飯,甜而不膩,啖啖都係芒果嘅清新口味。三色冰奶蓋泰國菜就成日都見到三色冰,但係佢地依款上面放左粉紅同埋清綠嘅龍鬚糖,外形已經好搶眼,裡面仲係濃濃嘅椰汁,好好飲呀。如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!
路邊炭火蒜炒豬腩生菜包
藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯
惹味拼盤
芒果糯米飯
三色冰奶蓋
如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘
多謝大家!!!