好耐無去旅行,真係好掛住日本既野食同氣氛!放工約左朋友去旺角食飯,佢話帶我去間叫「捌加廿陸」既充滿和風裝潢的小店止下癒。去到門口已經覺得好令,裝修真係好有日本feel,餐廳分上下兩層,環境好舒服,仲有好多打卡點可以影相📸。聽講呢度主打價格親民既天婦羅丼飯,即刻入去坐低睇menu先!
先黎個滑蛋豬扒丼 $68🐷。哇,塊豬扒真係大大塊,完全遮住左d飯,炸粉吾會太厚,肉質仲keep到juicy。上面淋左滑蛋同洋蔥,甜甜地既醬汁滲入左豬扒同飯入面,好開胃。d飯粒軟硬適中,撈埋蛋汁食一流😋。成個set仲有迷你沙律同味噌湯,食完個飯飲啖湯,滿足感爆燈,性價比幾高!

最正係呢度有自選天婦羅定食,只係$30起,真係勁抵食🔥!岩晒有選擇困難症既人,可以樣樣都叫黎食。我地飯底+$8轉左香蔥牛油飯,爆多蔥粒鋪係飯上面,加埋牛油香,撈勻之後每一啖都充滿蔥香同油香,未食餸都扒左半碗飯🍚。天婦羅方面,穴子+$22必叫,成大條上碟,魚肉好綿密;珍寶蟹柳+$18真係珍寶size,絲絲分明好有口感🦀;鱚魚+$18我都係第一次食,魚味幾鮮甜,口感好滑;黑虎蝦+$12爽口彈牙,炸漿夠薄;雞肉+$12嫩滑吾柴;金菇+$8炸到好似扇咁,咬落去脆卜卜好過癮🍄。

小食方面叫左唐揚魷魚鬚 $38🦑。炸得好香口,外脆內軟,魷魚鬚好有嚼勁但吾會韌到咬吾開,調味岩岩好,同朋友share食岩岩好。

飲品就叫左雀巢檸檬茶同蘋果汁🧃,都係$10杯,食炸野飲番杯凍野解膩最爽🧊。