2017-07-18 1976 views
爸爸生日,上年帶他吃西餐,他不太滿意,覺得西餐太花巧。話咁快又一年,今年真係要出盡腦汁諗清楚,最後決定帶他吃日式鐵板燒,所有食材均以鐵板炒熟,絕不花巧,他,應該喜歡!為了荷包著想,選了這家位於女人街的"上野",價錢大眾化,老字號,品質有保證結果爸爸真的極為滿意,我自己亦覺得甚有驚喜~味道真的很不錯~我們一行4人,就選了兩個二位用的大蝦鐵板套餐($608/2位用),我們被安排坐較舒服既卡位,但就無得近距離觀賞師傅表演了~木魚絲蟹子沙律 雙拼刺身八爪魚同三文魚,都好新鮮香草三文魚爸爸睇見已即刻心心眼,因為佢勁中意食魚,大大件三文魚扒啖啖肉就岩嗮佢~簡單以香草同調味料煎香,魚油豐富,肉質嫩滑,味道鮮~中途吃吃冬菇翠玉瓜解膩~老豆又再心心眼!4隻大虎蝦起肉炒香,好惹味,熟度剛剛好,鮮味彈牙~蝦頭位置仲有好多膏啊!美國安格斯肉眼扒圖中係二人份量,分左兩碟上~牛味濃濃的質地軟嫩,配炸蒜片吃好香口!雖然份量不少但都覺得唔夠喉煙肉黃金炒飯炒飯乾身帶焦香,煙肉油份溶到米飯中,味道好香~簡單既材料已經好好味~牛肉炒烏冬~已經好飽,最後還有炒什菜呢~仲有是日甜品雞蛋布丁!今餐好滿足!爸爸生日快樂~~

木魚絲蟹子沙律

雙拼刺身
八爪魚同三文魚,都好新鮮

香草三文魚
簡單以香草同調味料煎香,魚油豐富,肉質嫩滑,味道鮮~

中途吃吃冬菇翠玉瓜解膩~

老豆又再心心眼!
4隻大虎蝦起肉炒香,好惹味,熟度剛剛好,鮮味彈牙~

蝦頭位置仲有好多膏啊!

美國安格斯肉眼扒
圖中係二人份量,分左兩碟上~
牛味濃濃的質地軟嫩,配炸蒜片吃好香口!
雖然份量不少但都覺得唔夠喉

煙肉黃金炒飯

牛肉炒烏冬~

已經好飽,最後還有炒什菜呢~

仲有是日甜品雞蛋布丁!

今餐好滿足!爸爸生日快樂~~

$330 (Dinner)