2024-05-17
平時都係放假先出動去搵食,但係今次有友人自外國返嚟,朋友聚餐簡簡單單食,朋友提起話好耐無食過東南亞菜,好想返嚟食一餐,於是我就帶咗佢嚟旺角阿來,舖頭位置相當便利,就係先達側邊條街頭,依度亦係旺角其中一個搵食位置。1. 泰式鐵板蠔仔蛋依個一定要試, 原因無多,蠔仔份量之多係香港少見,而且以鐵板盛盤更少見(本人少見姐),蛋入口相當脆,蠔仔每粒都好大隻又無腥味,成道菜處理得好好。2. 蝦頭油海鮮炒飯一開始以為係冬陰功炒飯啲朋友,雖然有少少辣,但係都好香口惹味,每粒飯色澤均勻,份量足夠2個人食!3. 青咖哩牛肉依度唔建議大家炒飯同青咖哩同時叫的,因為炒飯係比較味道濃嘅菜式,蓋過青咖哩嘅味道,會發揮唔到青咖哩嘅潛力,青咖哩味道相對清淡,牛肉鮮嫩,跟白飯比較適合開胃。除咗牛肉,仲有豬、雞、菜同海鮮選擇視乎大家口味。4. 豬頸肉炒通菜炒通菜算係泰國菜必備菜式,而佢哋炒出嚟嘅通菜仍然保持到翠綠色澤,豬頸肉咬落爽口,一啲都唔馬虎可能位置優勢,餐廳係街頭位置,令佢哋入座率奇高,我同朋友一路食一路傾,隔離幾張枱已經翻枱至少一次,大家不妨去試下。
1. 泰式鐵板蠔仔蛋