2020-09-09 1128 views
登龍街又有新店竟然夠膽「疫」市創業~上個星期接完男朋友收工見到就一於試下佢😋由於6點後病毒就出黎所以當日我地就用左大半個鐘食完逃過一劫😎當日因為仲係6點前所以係set lunch~有幾個定食set可以揀😋包左沙律、炒飯、漬物同湯❤️🥗沙律沙律配上酸酸地嘅汁食落更fresh更開胃😋私心好鍾意有粟米嘅沙律🤣🍲味噌湯餐廳嘅味噌湯同平時飲開嘅有啲唔同~飲落會有少少柚子味🤣問過原來係加左柚子粉都幾特別😋🍣漬物-芥辣八爪魚當日嘅漬物係芥辣八爪魚~一上枱男朋友即刻雙眼發光🤣因為佢勁鍾意食~所以我食左一粒都奉獻左比佢🙇🏻‍♀️正正常常唔會過重wasabi味~🍴一夜干雞扒($78)一夜干嘅做法通常係日式烹調魚嘅做法~但廚師覺得可以試下用落雞扒到就出左呢道菜😋望落平平無奇冇乜色水咁~但一食落有啲驚喜❤️雞皮好脆之餘雞肉仲好嫩滑唔會好乾🤤調味唔會太多保留到食材原有嘅鮮味😋🍴牛肉生姜燒($68)呢款可以揀牛肉/豬肉嘅生姜燒~個人比較鍾意牛所以就試左牛😋本身個人唔食薑嘅但係都接受到覺得幾好食😋甜甜地都幾正❤️🍚炒飯呢個位我覺得餐廳有點小心思~❤️一般定食都係會配白飯~但餐廳選擇做炒飯食落好香蒜味仲加左啲蔬菜粒落去好正🤤定

🥗沙律

🍲味噌湯

🍣漬物-芥辣八爪魚

🍴一夜干雞扒($78)

🍴牛肉生姜燒($68)

🍚炒飯
定食方面覺得好抵食睇得出廚師用心嘅小細節~❤️仲要每款都係用鐵板燒製成😋
🍴蟹肉忌廉餅($38)
另外仲叫左個忌廉餅試下~上枱已經切開左唔會太大舊👍🏻食落嘅內餡比平時嘅滑~😋但係食落都算膩~

📍 Hungry Monkey (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街1號金朝陽中心二期地下B號舖