朋友係灣仔返工,見到呢間新開嘅omakase話想試下~呢間餐廳係樓上舖,建議提早訂位餐牌上有兩set omakase可供選擇我同朋友都叫咗18種 $1580/位「前菜三點」分別係果茄,湯葉,博多鰻魚值得一提嘅係湯葉,即係日本新鮮豆腐皮豆味比起一般腐皮更濃更滑(由左至右,上至下)「北海道真蠔」鮮甜爽口,同美國蠔size差不多,仲有特製酸汁,開胃又易入口「活帶子」就算係一開二,都見到好厚肉,新鮮嘅帶子連少少腥味都無「赤貝」「目張魚」配上自家製酸汁,魚味較淡「白蝦酒盜」用上全世界最幼小嘅刺身蝦,混合上面嘅鰹魚內臟一齊食,個人覺得味道有啲似海膽墨魚,好味!「鯖魚白子」其實係鯖魚嘅精子,炙燒過後有微微嘅焦香,質感似好多層嘅腐竹,唔腥的,老闆話係好罕有!「鮑魚」磯煮方法,一啲都唔難𡁻,而黑色嘅係肝,蘿蔔醃左一個星期,十分入味「白飯魚壽司」暖暖地,採用赤米,由好多條魚造成。據說香港得一兩間餐廳有得食,因為製作工序較麻煩,需經過調製「金目鯛壽司」較厚身,柚子芥末令整舊壽司錦上添花(由左至右,上至下)「深海池魚壽司」好肥美,魚油味重「石鯛壽司」石鯛係鯛魚科之中最貴嘅食材,所以唔係好多餐廳有得食。魚肉較實
朋友係灣仔返工,見到呢間新開嘅omakase話想試下~
呢間餐廳係樓上舖,建議提早訂位

餐牌上有兩set omakase可供選擇
我同朋友都叫咗18種 $1580/位

「前菜三點」
分別係果茄,湯葉,博多鰻魚
值得一提嘅係湯葉,即係日本新鮮豆腐皮
豆味比起一般腐皮更濃更滑

「赤貝」
「目張魚」配上自家製酸汁,魚味較淡
「金目鯛壽司」較厚身,柚子芥末令整舊壽司錦上添花

(由左至右,上至下)
「深海池魚壽司」好肥美,魚油味重
「石鯛壽司」石鯛係鯛魚科之中最貴嘅食材,所以唔係好多餐廳有得食。魚肉較實,幾有口感,無腥味
「小肌壽司」江户前代表作之一。外表好似秋刀魚,用鹽醃過再用醋浸,味道好豐富。而刺身同飯中間嘅紫蘇葉令成個壽司更香
「牡丹蝦伴蝦膏壽司」蝦膏喺熱石上面炒過,味道更出。配埋蝦肉本身嘅鮮甜,將一隻牡丹蝦發揮到極致。
「螢光魷魚」成隻無經過調味,估唔到好多膏!呢個size已經係最大隻,食落去爆膏,味道就有啲似蝦膏
「半生熟帶子海膽夾紫菜」特大帶子經過炙燒,加上醬油,夾埋海膽已經夠哂滋味。原來塊紫菜來頭亦不小,用上日本製來貨價較高嘅紫菜,好脆好香口,錦上添花。
「右口魚邊壽司」入口即溶,調味好好
「鯖魚壽司」好肥,顏色好靚,用醋浸過,帶輕微酸味
「拖羅壽司」中間半肥瘦,好香魚油味

(由左至右,上至下)
「海膽杯」成杯都係北海道馬糞海膽,食落先知同其他海膽的分別!好正呀!
「呑拿魚蓉手卷」有最愛的紫蘇葉,師傳燒左啲魚油落去,令成個手卷更肥美,味道更出
「安康魚肝」配酸汁食,口感好滑,少少似豆腐質感,有後勁味道吊起左整體感覺,好特別好好味
「鯛魚湯」用上七種以上嘅魚製成的湯,鮮甜到不得了
「自家製豆腐雪糕」

*專門比客人抹手後再享用壽司,十分地道!*

總括而言,
今餐完全係大滿足,好開心可以食到咁高水準嘅omakase!
老闆二人非常友善,必定會再次光顧!
2019-05-21
Type of Meal