2025-06-19
日式美食之旅:壽喜燒、天婦羅同切刺身飯嘅完美體驗我同個同事喺附近揀咗呢一間日本餐廳食個簡單嘅晚餐,我見餐廳位置唔算多,但係呢都好寬敞,餐廳嘅餐牌選擇都不少老少咸宜,因為當日呢唔算好肚餓我哋係聚一聚,所以呢就淨係點咗三個主菜。首先介紹壽喜燒鍋物帶出傳統日式溫暖感覺。鍋內嘅薄切牛肉新鮮嫩滑,配上新鮮蔬菜同日式嘅湯底,味道層次豐富又唔失清新。特別值得一提係,呢道菜仲可以揀配飯或者烏冬,畀食客多咗選擇靈活性。配飯可以吸收湯底嘅精華,食落更飽肚;烏冬則帶出彈牙口感,兩者都係唔錯嘅搭配。整體質素出色。其次,野菜天婦羅表現更令人驚喜。天婦羅外層炸得鬆脆金黃,內裡嘅食材陣容十足,包羅秋葵、青椒、茄子、冬菇等等,豐富程度10分高。蔬菜都保留咗天然嘅鮮甜同鮮脆口感,油膩感控制得宜,配上簡單嘅沾醬,食落清爽又滿足,絕對係一味令人回味嘅菜式。最後,角切刺身飯係三者嘅焦點。刺身用料新鮮到不得了,內裏有甜蝦、油甘魚、三文魚子、三文魚、蟹柳、甜蛋同帶子等多款頂級海鮮,色彩繽紛同花卉點綴,打卡感滿分,視覺上已經贏晒。口感上,魚生滑新鮮,配搭飯粒同微甜醬汁,味道平衡得恰到好處。呢道菜唔單止質素高,仲有高級餐廳嘅格調,絕
最後,角切刺身飯係三者嘅焦點。刺身用料新鮮到不得了,內裏有甜蝦、油甘魚、三文魚子、三文魚、蟹柳、甜蛋同帶子等多款頂級海鮮,色彩繽紛同花卉點綴,打卡感滿分,視覺上已經贏晒。口感上,魚生滑新鮮,配搭飯粒同微甜醬汁,味道平衡得恰到好處。呢道菜唔單止質素高,仲有高級餐廳嘅格調,絕對值得一試同分享。
總括嚟講,角切刺身飯以其豐富嘅海鮮選擇同出色嘅呈現方式最值得推薦,特別係想搵打卡美食嘅朋友。壽喜燒鍋物嘅靈活性同天婦羅嘅豐富食材亦各有特色,適合唔同口味嘅食客,體驗一頓難忘嘅日式晚餐!