2018-10-20 169 views
今日約左朋友去旺角食放題,兆萬中心10樓一間叫「大本瀛」既放題餐廳。首先入口門牌係型格黑色設計,而入面佈置走和風路線,有張貼一些日本街景,成個感覺相當「日本化」!值得一讚係卡位中間設有竹簾,私隱度大增,可以話係一個半開放式包廂,絕對係令人放鬆咁談心聊天既好地方。飲品方面好齊全,有果汁、荼類、汽水、啤酒都有,我就選擇左「milkis 牛奶溝鮮奶」。點餐紙好有系統咁穿埋一齊,唔會好似其他「散修修」,想搵想要類別既食品一目了然,方便整潔。第一個到既刺身,黎得放題,梗係少不得各類刺身了!一盤刺身,包括有厚切挪威三文魚,鮮甜鮑片,無沙北寄貝,有頭甜蝦,赤貝等等。三文魚刺身真係冇得彈,鮮滑入口融化。我同朋友都好鍾意食放題既壽司,可以試好多唔同類型,例如今次今次點既黑松露三文魚🍣,珍寶蝦🍣,當然仲有香噴噴既火炙🍣,仲試左好特別既香蔥和牛卷,龍蝦沙律吞拿卷等,口感特別得黎又有水準。再黎到既係熟食,焗凡納貝,焗壕,味道焗得超香,朋友鍾意鹽燒珍寶大蝦,非常之入味又惹味。仲有酸酸甜甜既烤菠蘿,開胃之選。燒鯖魚亦係必點。牛柳粒加左好多蒜片,油爆得剛好,保持肉汁又軟綿。最後當然少不了一個完美既結尾,甜品。餐廳門

我同朋友都好鍾意食放題壽司,可以試好多唔同類型,例如今次今次點既黑松露三文魚🍣,珍寶蝦🍣,當然仲有香噴噴既火炙🍣,仲試左好特別既香蔥和牛卷,龍蝦沙律吞拿卷等,口感特別得黎又有水準。

最後當然少不了一個完美既結尾,甜品。餐廳門口有一個大雪櫃,任君挑選。今次午餐放題非常滿意,仲有好多食物未試,同朋友約定下次再黎食過!