2018-09-08 2604 views
今晚第二次來蒸蒸日上食私房蒸海鮮,好期待! 👏🏻呢間私房菜位於佐敦地鐵附近,交通都幾方便既,雖然樓下入口有少少陳舊 (都乾淨),但一入餐廳內就冇問題,而且仲幾有家庭式氣氛! 呢間既地方唔算好大,得4張枱加埋有間VIP房,聽聞入面有一張12人大枱。一去到D姐姐都好熱情招呼,佢地自家製既甘草紅棗電腦杞子龍眼肉茶好香,即刻飲完一杯再飲去潤一潤喉。佢等我地齊人就開始熱個蒸鍋,先來個蜆 – 好鮮甜好香。呢D貝殼蒸一分鐘就食得,姐姐用timer校個時間所以剛剛好,肉好嫩又好多汁! 正! 佢一夾好畀你就會落海蝦,唔畀佢停! D 蝦係海蝦來,肌肉實淨又彈牙! 之後既粉絲貴妃蚌又係好甜,落左D蒜蓉再提升左個味道既層次! 鮑魚就反而相對地冇咩特別,可能因為比較細隻同佢開左邊,我覺得反而原隻蒸會好D,唔會縮得咁快。龍躉就好大件同份量好多,每人有成3舊,而且肉好厚! 雖然阿爸之前怕只食海鮮唔夠飽,但食到呢度佢已經驚飽得滯! 哈哈,因為佢D份量好足,除左鮑魚之外樣樣都每人有2-3隻! 仲有啲東風螺,比起去街市個啲好大隻!最後一味係海鮮係蟹,6個人畀足3隻我地! 仲有佢地自家製既黑松露墨魚丸,超彈又有墨魚香! 然
今晚第二次來蒸蒸日上食私房蒸海鮮,好期待! 👏🏻

然後更厲害的蒸肉就黎啦,原來仲有手切牛小排同走地雞!!! 個牛完全冇筋,快蒸一蒸已熟左7成,但仲好嫩口 (因為薄切),但牛既香味好重!! 之後既蒸雞真係好滑! 而家係香港已經好難食到雞味重但又新鮮既雞!
另一個亮點就係食完咁多海鮮同靚牛靚雞,呢D精華都落埋去個蒸鍋下面既粥底。我地一早訂枱既時候揀左菜乾豬骨粥,加埋呢D海鮮同鮮肉精華真係不得了!!! 食埋個蒸蔬菜就可以開個粥底啦!!! 雖然好飽,但都忍唔住試半碗新鮮粥! 食剩既我地都帶走佢唔想蹝!
仲有個甜品送,佢叫脆皮地瓜丸,外面炸左既皮有少少QQ,應該有少少糯米但又唔會好多變到好痴牙,入面個心係芋頭,嘩! 好香得來唔會太甜! 由於係阿爸生日再送多個公仔壽包! 呢餐每人$330唔駛加一仲有幾多好野食真係物超所值!!!! 真心值得再黎同埋再試其他套餐!
  • 噴水花甲
  • 生猛海蟹