2015-09-24 1890 views
依家同朋友見面時間唔多,大家工作性質唔同,就連食飯時間都好難夾。難得約到今日,當然唔放過啦。不過諗食咩係好困難嘅一件事,哈哈。有朋友就建議不如去北角金功夫點心火鍋啦,有得打邊爐,甘我地二話不說話去金功夫點心火鍋。當晚去到金功夫點心火鍋,唔需要等好耐就可以食到,真開心。踏入店內,感覺與其他火鍋餐廳與別不同。首先,天花以長竹裝飾,並沿掛兩條金龍;其次,牆上更飾以水墨畫和書法壁畫表達,感覺很詩情畫意;再者,店內以柔和的光源配以其裝飾及醉人的音樂裝飾,已經令我陶醉係呢環境喇!在食物方面,係叫野食之前,店員會介紹有咩野好食同好飲,甘樣嘅服務唔話得了。我地就落左餐廳自家製嘅竹蔗茅根水 ($28渣),味道清甜,有解渴同下火功效,可以值得一試。另外,係叫打邊爐菜式之前,我地仲點左幾款餐前小食。酥炸魷魚鬚 ($68),外層脆卜卜,有咀嚼口感,食落唔太肥膩。藥膳醉乳鴿 ($58),入口酒香濃郁之餘,卻又不失乳鴿本身的鮮味,更配有中國藥材,不過就稍嫌藥材味過重,但感覺都可以,可值得一試。食完小菜,當然要始我地今晚主打:打邊爐喇喇喇,涮涮鍋我地就聽店員推介,品嚐翅群白玉滑雞鍋 ($198),鍋內卧藏冬瓜盅,上

當晚去到金功夫點心火鍋,唔需要等好耐就可以食到,真開心。

另外,係叫打邊爐菜式之前,我地仲點左幾款餐前小食。
食完小菜,當然要始我地今晚主打:打邊爐喇喇喇,涮涮鍋
我地就聽店員推介,品嚐翅群白玉滑雞鍋 ($198),鍋內卧藏冬瓜盅,上面擺滿翅群同走地雞,食完雞同冬瓜後可以用湯底打邊爐,真係好滋味。

跟住我地就叫左打邊爐嘅特色推介。
用料矜貴的黑松露餃 ($98),
食落口感像蟹粉小籠包,外皮既薄且滑,餡料內裡原來是以蝦肉同豬肉混和著意大利黑松露醬製成,咬下帶陣陣濃郁的黑松露香氣,非常滋味!
鵝肝墨魚丸 ($88),白色一粒粒的丸子齊齊排在碟上,其實我地以為係普通的墨魚丸,原來中間卧藏住鵝肝粒。據店員稱,以手打形式製成一粒粒墨魚丸及親自放入丸子內。
玉簪蝦丸 ($88),中間釀入金華火腿、爽脆的甘筍條、清甜的露筍及翠綠的唐芹穿著,用料豐富,食落爽口彈牙,不停挑戰味蕾。
蟹粉福袋 ($22隻/兩隻起),裡面包著的是生拆蟹肉、蟹黃、蟹粉和豬肉餡,用料豐盛。食落感覺似食緊蟹粉小籠包,皮薄內裡湯汁亦非常飽滿,吃下味濃甘香,份外一樣滋味。

甘好味嘅打邊爐款式,又點可以唔再黎呀!
2015-09-23
Celebration