2021-06-11
茶記注入西式料理好吸引,地理位置又方便我地,見甘多人食真係忍唔住食埋一份。我地分別搽左沙嗲牛肉麵($58)配丹麥厚多士火腿蛋、蘇格蘭煙三文魚班尼迪蛋配凱撒沙律($88)&燒安格斯牛沙律($88)。小食就揀左水牛城雞翼串($68)。加上野食同甜品-阿華田雪山($7)、柚子汽泡茶($15)&精選蛋糕($35)沙嗲牛肉公仔麵係茶記必點嘅經典食物。牛肉份量甚多,而且有濃濃花生醬沙嗲味。丹麥厚多士烘得十分之脆配上煉奶係邪惡之選。另外蛋係有炒蛋同煎蛋二選一,我就揀左炒蛋,食落好滑唔會老,同埋火腿一齊食係無得輸。有經典菜就緊係要食埋新元素!一直都好愛班尼迪蛋,對流心嘅蛋無抵抗力,喺茶記食真係第一次!見到啲蛋汁同三文魚多士融合一體😍,真係好夾,不得不說平時好多餐廳嘅煙三文魚會咸得滯,但呢隻又岩岩好。燒安格斯牛竟然無根,仲要juicy,呢個價錢食到都好surprise,配上黑醋沙律好開胃。雞翼串肉質滑嫩多汁,但無諗過甘辣🥵,適合愛辣人士。汽泡茶嘅柚子味重,夠汽,解辣一流😆仲好大杯!阿華田係暖暖地,凍會更佳。雪山估唔到係cream唔係雪糕,但本身好愛cream,覺得呢個組合唔會差得去邊。精選蛋糕係原味芝士
雞翼串肉質滑嫩多汁,但無諗過甘辣🥵,適合愛辣人士。
汽泡茶嘅柚子味重,夠汽,解辣一流😆仲好大杯!
精選蛋糕係原味芝士蛋糕,仲配埋雪糕,有朱古力同原味揀,整體對得住價錢