2019-01-31
上星期五晚去旺角做完野後就同同事係附近搵野食。係openrice search 到原來旺角都開左間十字冰室(之前係九龍灣食過,幾好味),我就帶左同事黎試下。我地叫左兩個晚餐再補番差價叫左杯香蕉奶同士多啤梨奶,另外叫左一份瑞士雞翼。餐湯及方包餐湯係忌廉湯,熱辣辣,非常開胃,亦唔會太油。牛油方包更加係我的最愛,每次去冰室都必食。另外,啲餐具同碟都好靚!好有特色。懷舊鮮茄焗豬扒飯作為焗飯的fans,又忍唔住叫左焗飯食。個焗飯好夠火喉,茄汁味好出。豬扒比我預期更加大塊又厚身,口感超正!焗芝士吞拿魚蘑菇汁通粉通粉好入味,有濃厚的芝士味,配搭吞拿魚好夾。份量好多!兩個人食都得。瑞士雞全翼黎到冰室又點少得瑞士雞翼!隻雞全翼賣相已經好吸引,表面層瑞士汁好光亮吸引,味道超香!香蕉奶&士多啤梨奶呢間餐廳主打十字牌牛奶,我地就叫左兩杯奶飲。兩杯都分別係牛奶配以一種生果味,感覺好特別,係不錯的嘗試。好抵食!
另外,啲餐具同碟都好靚!好有特色。