2018-10-23 100 views
最近想試新野,E先生提出去試老撾菜😯我孤陋寡聞🙈未聽過有老撾菜,上openrice 揾到「施畢心」睇過先知似越南菜同泰國菜,試下先。係威靈頓街,方便容易揾,翡翠中心四樓全層😆我地卜左8:30去到就有位,爆左大半個場,本地同外國人都有😯可惜我地夜左啲,手打蝦餅、雞卷..等都賣晒,侍應姐姐表示每日手打~保証新鮮,所以要食好野既大家要預早少少黎喇✨是拉差牛油雞翼👍🏼⬆️開頭以為似越南既牛油雞翼,原來一啲都唔同,單骨勁方便進食,外皮炸到香脆,再加上酸酸甜甜既汁撈勻而成,越食越開胃。其實我一個人應該食得晒一碟🤤牛肉粉⬆️嘩!好大碗,無論配菜、肉同粉都好足料。米粉亦都係每天即整既,利害!比平時食既米粉更有口感,湯底有濃郁牛肉味,米粉吸入牛肉精華🤣太美味了。而生牛肉最少都有4-5塊,牛丸都有4-5粒,一啲都唔孤寒。雞紅見球⬆️見球?原來係糯米飯既意思,煙煙銀銀配椰香味重既咖哩,估唔到可以甘夾🤣紅咖哩帶小小辣,比起食白咖哩更過癮。同樣足料,分量大。老撾咖啡⬆️俾隻靚杯吸引而叫,同越南滴滴咖啡一樣,杯已加入煉奶,要等佢滴完,再攪勻就飲得。咖啡香一流😍入口滑滑的,好味道。E先生叫左荔枝梳打⬆️,好清甜,大大粒荔枝肉
最近想試新野,E先生提出去試老撾菜😯

是拉差牛油雞翼👍🏼⬆️

牛肉粉⬆️

雞紅見球⬆️

老撾咖啡⬆️

E先生叫左荔枝梳打⬆️,好清甜,大大粒荔枝肉,至少有4-5粒。用上可以回收既杯,為環保出一分力,好抵讚。

臨走中見到廚師真人,上過美女廚房🤣仲幾型仔添🤗

整體來講:分量多,中環區算便宜,而侍應姐姐當日好忙,但服務好好,好健談。下次要早啲黎試下手打蝦餅