2022-12-10
始於1971年,開設在新加坡文華大酒店的Chatterbox,以馳名海南雞飯打響名堂,成為新加坡著名菜式之一。位於K11 Musea的Chatterbox Café 延續新加坡Chatterbox傳奇,將品牌故事及正宗新加坡風味帶到香港。發現原來唔止招牌文華海南雞飯,連其他招牌菜同甜品都好食!🤭🐓 文華海南雞飯 $123專登嚟食呢道每枱必點的招牌菜!果然名不虛傳!海南雞,好濃雞味!無論髀肉或是雞胸肉,口感都係好有彈性又唔韌,肉質纖維鬆化軟密!估唔到原來雞肉都可以做到鬆化口感! 雞皮,質感清爽有彈性,食落唔油,皮與肉之間有層明顯的膠原蛋白啫喱!油飯,十分濃郁雞油香!雞湯,好濃雞味,有雞油浮面但飲落係唔heavy,唔覺油膩反而有種清爽感覺!名符其實清雞湯! 湯內仲有炸蔥、生菜、同好滑溜的豆腐🦑 星洲海鮮炒貴刁 $103炒貴刁有鑊氣!有驚喜!好食!連埋鮮甜的刺身級帶子、爽彈的鮮蝦、口感軟彈的魷魚鬚、味道甜甜哋有玫瑰露酒香又有肉汁的軟腍臘腸,加埋椰菜一齊炒!仲有炸銀魚仔乾添香脆口感!隨碟會附上辣椒豉油,想提鮮可倒少少落炒貴刁撈勻🥥 鮮斑蘭蛋糕伴椰子雪糕 $68必點!!好食!自家製椰子雪糕,勁濃
發現原來唔止招牌文華海南雞飯,連其他招牌菜同甜品都好食!🤭
🐓 文華海南雞飯 $123
專登嚟食呢道每枱必點的招牌菜!果然名不虛傳!
油飯,十分濃郁雞油香!
🦑 星洲海鮮炒貴刁 $103
炒貴刁有鑊氣!有驚喜!好食!
隨碟會附上辣椒豉油,想提鮮可倒少少落炒貴刁撈勻
🥥 鮮斑蘭蛋糕伴椰子雪糕 $68
必點!!好食!
自家製椰子雪糕,勁濃郁椰子香味!會食到幼幼碎碎的椰子乾,真材實料!椰子雪糕中間放有粒亞塔子,增加煙韌口感!😋
鮮斑蘭蛋糕,凍凍哋都仍然保持到鬆軟有彈性,淋上以幾種herbs熬煮過的椰糖漿,斑蘭味會有層次變化
☕️ 斑蘭牛奶咖啡 (熱) $36
奶泡打得厚身而綿密,有淡淡斑蘭味
🍹 青檸梳打 $36
青檸7喜
_______________
Chatterbox Café (尖沙咀)
尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea B1樓B110號舖
_______________