筆者介紹:人稱「肥佬B」,自2009年加入openrice,一直以openrice用作bookmark餐廳用途。踏入三十之年,心廣體胖嘅我quota遞減,故每逢可以出街食飯定必事前做足功課,以免浪費quota,希望透過寫食評同大家分享飲食心得和介紹我嘅口袋餐廳。作為新界仔嘅我,更與女友相約「每月港島一餐」,有興趣就即刻follow我啦!話說早兩日友人生日,佢今晚係荃灣收工,所以我一早book定一鍋堂同佢慶祝生日。其實再番黎荃灣一鍋堂有點感觸,因為佢就係開發小弟高質任邊爐嘅始祖,個陣時大多數任食都偏劣食,但佢嘅出現印證左任食係可以重質又重量,係任食邊爐界黎講可以話係清泉。今晚未夠九點上到黎,平日關係無之前咁爆,都好耐無黎荃灣店,部分位置有改動,例如店內多左座位俾客人坐住等位,另外醬料區、雪糕區同自助飲品區都同旺角店align左,唯獨荃灣店無冷盤熱食區,可能礙於空間唔夠,如果想要埋就去旺角店吧!一鍋堂已經採用左電子落單好一段時間,眼見大部份人都好易上手,無話有乜投訴,呢點我好欣賞一鍋堂,一黎環保,二黎敢創新,唔會固步自封!湯底有十幾款,仲有兩款seasonal嘅湯底,選擇夠哂多。今晚我地揀

湯底有十幾款,仲有兩款seasonal嘅湯底,選擇夠哂多。今晚我地揀左胡椒豬肚煲,料頭豐富,豬肚又爽又彈牙,酸菜又開胃!

牛肉叫左幾次,次次都好高質,唔會太肥,肉味又濃!淨食牛都回本!

另一回本之作當然係海蝦啦!隻隻都鮮甜彈牙!

其他例如手工餃、蒿筍、花膠、墨魚溫、煎魚肉同扎肉,全部都好好食!

臨走食埋個雪糕,好滿足!你仲可以落唔同嘅配料!

總結,如果你要食高質任食邊爐,一鍋堂真係不二之選,不過提提大家記得預早book位唔係等餐死!
如果你喜歡我的食評,請按推薦給予小弟少少鼓勵,謝謝!
2019-01-08
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)