Voka Man
Voka Man
Level 4
2025-10-07
關注
今日終於放假唔使做嘢,梗係要同屋企人輕鬆吓,去飲個茶食個包啦!👨‍👩‍👧‍👦 揀咗旺角嘅「盈館」,之前聽朋友講過幾次,話佢啲點心有啲新意喎。一入到去,嘩😮,個場比想像中光猛同闊落喎!裝修唔係走金碧輝煌嗰種老派酒樓feel,反而係帶點摩登簡約,坐得幾舒服。雖然中午時間都幾旺場,人來人往,但枱與枱之間唔會太逼,傾計都唔使嗌。燈光柔和得嚟又夠曬光猛睇清楚食緊乜,整體氣氛幾好,啱晒一家人或者朋友聚腳吹水。😊

點解揀呢度?一嚟係地點方便,旺角中心地帶,食完嘢行街濕平都就腳。二嚟就係聽聞佢哋啲點心唔係一味得個「傳統」,有啲心思嘢玩吓,咁就心思思嚟試吓係咪真係咁掂啦!
椒鹽魷魚鬚** 🦑
嚟得飲茶,點少得啲香口嘢!呢碟魷魚鬚一上枱,熱辣辣,個椒鹽香味已經飄晒過嚟,引死人🤤。佢炸得啱啱好,個炸漿薄薄一層,脆口得嚟唔會成口粉。入面啲魷魚鬚肉質夠厚,食落爽口彈牙,唔會韌到咬唔開。重點係個椒鹽調味,夠惹味但又唔會死鹹,仲帶少少微辣,食到停唔到口!絕對係佐酒…呀唔係,佐茶嘅佳品!😂

擂沙煎堆仔 ⚫️
呢個係我幾期待嘅點心!平時食開嘅煎堆係圓碌碌炸起嘅,呢度嘅係「煎堆仔」,仲要係「擂沙」餡。個樣扁扁哋,細細粒好得意。外皮煎到有啲微焦嘅脆口感,同時又保持到煙煙韌韌嘅質地。入面嘅擂沙餡(即係花生碎、芝麻加砂糖)磨得幾幼細,花生味超香濃,甜度適中,唔會太甜膩。一啖一粒仔,口感同味道都好有層次,幾有驚喜!👍
蜜汁叉燒腸 🥢
腸粉係飲茶嘅靈魂之一嘛!呢個叉燒腸粉皮都算薄同滑,唔會一夾就散,幾好。入面嘅叉燒份量都OK,切成細粒,蜜汁味都夠,甜甜哋,係大眾會接受嘅味道。不過老實講,呢個就相對普通啲,冇話特別出色,亦冇乜失手,屬於穩穩陣陣、安全嘅選擇。

龍蝦湯鮮竹卷 🦞
呢個名聽落就覺得好似幾巴閉!用龍蝦湯嚟浸鮮竹卷,都幾有諗頭。個湯底呈橙紅色,熱辣辣上枱,真係聞到淡淡嘅龍蝦鮮味。個湯味道都幾濃郁,唔係求其用味精水溝出嚟嗰隻。鮮竹卷索晒啲湯汁,好juicy,入面嘅餡料不過不失。啖啖都食到龍蝦湯嘅鮮甜味,係幾得意嘅新派點心,值得一試。

金湯小龍包 🥟
又係一個名呃得吓人嘅點心!個「金湯」睇落似南瓜湯或者雞湯之類,顏色幾靚。小籠包個皮算薄,夾起嚟要小心啲,入面嘅肉餡都幾多汁。不過,略嫌個金湯嘅味道唔算好突出,反而有少少蓋過咗小籠包本身嘅肉汁鮮味。感覺兩者嘅融合度可以再好啲。試過就算,唔會話特別encore。
甫魚乾蒸燒賣 🐟
燒賣都要試真章!呢度嘅燒賣標榜加咗「甫魚」(即係大地魚乾粉)。食落去,真係feel到除咗豬肉嘅鮮味之外,仲多咗一份大地魚獨有嘅咸香同甘香,令到成粒燒賣嘅味道層次豐富咗。豬肉餡都幾彈牙,唔會溝太多肥肉或者粉。比起一般酒樓嘅行貨燒賣,呢個明顯有誠意,幾好食!

生滾生菜魚滑粥 🥣
食咗咁多點心,最後叫個粥潤吓喉嚨,清清哋最好。碗粥夠熱,滾住上枱,個粥底都煲得幾綿滑,唔會水汪汪。魚滑份量都足,食落幾彈牙爽口,冇腥味,應該係新鮮打嘅。加埋啲生菜絲,簡簡單單,味道清淡得嚟帶鮮味,係好舒服嘅comfort food。😌
總括嚟講,盈館嘅食物質素高,環境舒適,價錢都算合理。我哋四個人食咗咁多嘢,埋單都係$500左右,真係好抵食!👍 如果你哋想喺旺角搵間好食又抵食嘅餐廳,盈館絕對係一個好選擇!