2018-01-07 2186 views
無論煎 炸 蒸 烚都一樣得嘅餃子係豬先生最愛 簡單美味又飽肚我地今晚尼到來自日本嘅日式餃子專門店 「餃餃餃子」店舖環境寬敞 有bar枱卡位 裝潢帶出冷艷感 紅黑雙剎 配合柔和射燈 感覺係至「型」格調食物選擇方面頗多的 主打嘅餃子有成十幾款除左餃子之外 大胃嘅我地當然要叫番啲麵呀飯呀 仲叫左小食添先上大盛咖哩吉列豬扒丼配精選餃子咖哩屬於帶微辣嘅甜咖哩 入口偏甜帶甘 有薯仔及紅蘿蔔 係傳統嘅甘口咖哩汁夠多 夠豬小姐撈哂成碗飯吉列豬扒碎上夠大件 炸至漂亮金黃 食落皮脆肉嫩帶肉汁 幾高質喎精選餃子係椰菜豚肉餃子 餃皮被輕輕煎過 香口足餡 椰菜爽脆清甜另一款麵食係每日限定嘅日式牛筋沾烏冬 湯底一睇樣就覺得濃 橙紅色加一層油光面層 望落肥膩感都唔惹少 飲落又點呢?味道果然濃郁 夠哂重口味 係一種似層相識但又講唔出嘅味道(廢up哈哈) 少少辣配合偏肥牛肉 蒟蒻粒 豆腐 芽菜 蔥粒等等 成件事係好惹味豬先生已經直接將沾烏冬變湯烏冬 連丁點湯都唔放過 不過有扣分位 就係湯嘅溫度唔夠熱 絕對係美中不足係時候講番主角餃子啦餃子4種盛合包括係puri puri海老餃子 mochi mochi蘑菇餃子 日本京都
我地今晚尼到來自日本嘅日式餃子專門店 「餃餃餃子」
食物選擇方面頗多的 主打嘅餃子有成十幾款

除左餃子之外 大胃嘅我地當然要叫番啲麵呀飯呀
仲叫左小食添
先上大盛咖哩吉列豬扒丼配精選餃子

汁夠多 夠豬小姐撈哂成碗飯

日式牛筋沾烏冬
另一款麵食係每日限定嘅日式牛筋沾烏冬
湯底一睇樣就覺得濃
橙紅色加一層油光面層 望落肥膩感都唔惹少 飲落又點呢?
日式牛筋沾烏冬
配合偏肥牛肉 蒟蒻粒 豆腐 芽菜 蔥粒等等 成件事係好惹味

豬先生已經直接將沾烏冬變湯烏冬 連丁點湯都唔放過
 不過有扣分位 就係湯嘅溫度唔夠熱 絕對係美中不足
係時候講番主角餃子啦
餃子4種盛合
餃子4種盛合包括係puri puri海老餃子 mochi mochi蘑菇餃子 日本京都九条蔥餃子以及椰菜豚肉餃子
puri puri海老餃子
puri puri海老餃子似足港式蝦餃
餃皮透薄 餡內有彈牙已調味嘅蝦仁 再沾上海鹽提鮮調味 yummy
mochi mochi蘑菇餃子
mochi mochi蘑菇餃子驚喜不大 蘑菇味不重不突出 味道相當普通 似足平時食嘅豬肉餃
日本京都九条蔥餃子
椰菜豚肉餃子
雖然日本京都九条蔥餃子染成綠色餃皮強調「蔥」但蔥味同樣平淡 蔥嘅比例可以再加強呢
明太子薯仔餃子棒三條 係今晚唯一餡料無肉嘅餃子
明太子薯仔餃子棒
餡料只有薯仔及明太子 薯仔已預先煮到軟腍 明太子份量唔吝嗇 辛辣香口 同薯仔好夾

豬先生同豬小姐都幾喜歡尼款無肉餃子
係豬小姐最愛
一見即點嘅燒雞泡魚乾
燒雞泡魚乾
煙韌耐嚼而且充滿獨特魚香 燒得甜甜香口嘅雞泡魚乾再沾上蛋黃醬 完美

價錢仲要係我食過咁多間之中最抵
「餃餃餃子」係性價比相當高嘅餃子專門店 而且食物款式選擇多索價唔貴

證明過江龍唔一定係又貴又唔值加大排長龍嘅
2017-12-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)