相信大家都對呢個位於大坑既伯伯略有所聞﹐ 好似開檔時間無定時﹐ 用炭爐黎整等等。事實上﹐ 炭爐伯伯既雞蛋仔同出面既完全唔同﹐ 唔單只係口感味道﹐ 更加有既係風味﹐ 同人情味。星期六既一個下晝﹐ 同朋友去坑順興諗住食個滑蛋叉燒飯既途中﹐ 就見到伯伯剛開檔。身旁既朋友從來未食過﹐ 就算朋友胃納有限﹐ 聞到伯伯整緊既雞蛋仔所發出既香味﹐ 仍然忍唔住買左一底。整好之後﹐ 比錢既時候﹐ 伯伯完全唔介意我地其中有一蚊係毫子﹐ 仲同我地好好聲氣講﹐"要襯熱食呀"甘﹐其他鋪頭? 比兩個五毫子都噪到你失暈﹐ 晌未食之前﹐ 已經食左人情味落肚。不過﹐ 唔好味既﹐ 點講都無用。 新鮮既時候﹐ 外脆﹐ 內軟﹐ 蛋心係鬆化既蛋糕感。有蛋味﹐ 但係亦有D發粉味。講味道﹐ 唔係最好﹐ 但係講用料﹐ 就一定足。咬左一啖後﹐ 你會見到係好似蛋糕仔。由於要去食滑蛋叉燒飯同車仔腸粉﹐ 所以無食晒放左入袋。 幾個鐘頭之後﹐ 個雞蛋仔既口感﹐ 超似細個極其中意食既蛋糕仔。呢底雞蛋仔﹐ 可算係新鮮食又得﹐ 遲D食又得~ 其他? 一凍左就又硬又唔好味。賣十蚊就可以甘﹐ 邊間雞蛋仔得?今日新聞﹐ 原來伯伯近排被食環署勁拉。令我諗起前

伯伯整緊雞蛋仔

今日新聞﹐ 原來伯伯近排被食環署勁拉。令我諗起前排上映既"我愛香港開心萬歲"。食環署﹐ 伯伯搵餐食嗟﹐ 洗唔洗做到甘絕呀?? 伯伯個車仔檔口﹐ 比北角某間知名雞蛋仔更加乾淨﹔ 伯伯企埋一邊開檔﹐ 比起街鋪D人放易拉架更唔阻街。點解你要拉?

你要罰丫嘛﹐ 我地就更加支持!!!!!!

2011-03-19
Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
$5 (Other)
伯伯整緊雞蛋仔