2009-01-04
2009 年1月2日 星期五 (入冬以來最冷的一天)昨晚返學前, 一定要吃點東西, 因為太肚餓時, 我會無心機上課! 諗來諗去, 不知吃什麼好, 天氣這麼冷, 想吃一些可以暖身的食物, 突然想起, 食辣會保暖喎, 不如食辣辣米線啦.....但最終, 我是揀了酸辣湯底, 而不是麻辣, 因為太辣我驚自己受不了啊! 我只叫了一個餸, 要了腐皮, 因為唔想吃肉了, 最近吃得太雜, 自己的腩肉都出晒來了! 本來諗住要腐皮可能會唔著數, 因為其實這裡的米線是每碗都會附送芽菜、韭菜和腐皮的, 但原來都唔會喎, 有好多腐皮呀, 但返而芽菜和韭菜就少了一點了! 很有豆腐香味的腐皮浸著酸辣湯裡, 更見入味, 韌韌地的腐皮, 真係好正~ 米線唔會太焾, 夠爽滑,o岩o岩好, 又係正~今次酸辣味唔會太辣, 又夠酸, 醒胃就不在話下, 刺激到味蕾, 那種感覺就算現在想起都垂涎欲滴, 我最讚賞是這裡的辣味不是靠辣油做出的, 所以就算幾辣, 都不會有很多油份。我連湯底也喝了大半碗, 真的全身暖晒! 一個餸的米線$22元, 大大碗, 酸辣湯底加一元, 以$23元的價錢來說, 絶對合理。我絶對推介酸辣湯底!
2009 年1月2日 星期五 (入冬以來最冷的一天)
米線唔會太焾, 夠爽滑,o岩o岩好, 又係正~
我連湯底也喝了大半碗, 真的全身暖晒!
我絶對推介酸辣湯底! 但老實說, 雖說酸辣湯底得一個辣度, 但有時係好辣的, 今次就真係好o岩我口味!
大家可以試下, 看看大家又覺得如何!