2006-07-04
久違了openrice兩星期,皆因要搬屋,啱啱好哂啲嘢,先至有時間寫食評。以前成日去YUZU食lunch,轉咗工之後就無再去,搬屋前的星期六心血來潮想重游舊地,於是相約男友懷舊一番。YUZU嘅set lunch超抵食,$40就有交易,包前菜、麵豉湯同餐飲。我們一共點了肉眼扒餐、金菇牛肉卷餐、一客(共4隻)燒雞翼。肉眼扒要了medium rare,火喉控制得極差,端上來己是well-done。印象中YUZU的肉眼頗厚身,食落亦juicy,眼前的這塊扒,實在令人失望。金菇牛肉卷餐係新菜式,賣相超吸引。金菇牛肉卷外形十分包滿,金菇新鮮且十分之多,牛肉不會過肥,口感極好,推介!串燒一向是YUZU强項,燒雞翼亦係强項中之最強。見師傅邊燒邊灑盬,燒成十五分鐘先上枱,十分用心。雞翼外皮燒得極脆,難得肉質亦keep到鮮嫩,必食!如果唔係個肉眼扒累事,我一定比「笑臉」,因為金菇牛肉卷同燒雞翼的確唔錯。