2018-10-24 633 views
中午時份, 游走繁華既中上環, 黎到搵食大廈柏廷坊三樓既La Parole甫出LIFT門已經見到餐廳偏黃柔和燈光, 同其他同區餐廳多用白燈及自然採光有明顯分別。坐低已經有頭盤面包🥖🍞 盤上面有布包住,打開,暖架喎🤩🤩 牛油一搽落去即刻溶化,撈埋另外兩種醬汁一齊食都算開胃😀頭盤揀咗蟹肉南瓜忌廉湯, 未算特別出色, 忌廉未算杰, 但撈起湯中間離散既蟹肉咬落去一絲絲又幾好味主菜係美國安格斯肉眼, 選擇咗MEDIUM WELL (個人口味偏熟) 上枱時溫度合適, 未至於出晒煙既鐵板餐, 亦唔係冷冰冰既過熟牛。呢個溫度處理更加係朋友點既北海道帶子及海鮮意粉上面體會到, 意粉上枱時, 連個盤都係熱既。 牛既幼嫩從刀切既觸碰感可以知道, 雖然唔係厚切, 但刀身拖過時既肉既分離就正正知道牛無過熟過生, 而且食材亦係上乘。食材揀得好, 其實醬汁唔駛太差得, 今次餐廳都無令我失望, 加埋黑色既岩鹽, 醬汁咸度啱啱好, 今次處理呢個牛真係斷線結他。至於伴碟薯仔, 唔算驚喜, 但起碼唔係炸到出晒油既薯條或薯角, 而係蒸薯仔。甜品係今次午宴既重點, 為成個午餐作一個完美收結揀左心太軟配雪糕, 上枱已經聞到朱古力

頭盤麵包

忌廉南瓜蟹肉湯

美國安格斯牛肉眼
北海道帶子及海鮮意粉

甜品係今次午宴既重點, 為成個午餐作一個完美收結
揀左心太軟配雪糕, 上枱已經聞到朱古力蛋糕散出黎香氣
將旁邊既雪糕'北'起一忽放落蛋糕面, 慢慢等佢熔化黎體會蛋糕既溫度, 再切開蛋糕面, 果然, 心還是軟 (你總是...心太軟...獨自一個人流淚到天亮, 每次食都係諗起呢句歌詞, lol), 將溶掉既雪糕同溶化既朱古力蛋糕, 仲有我溶化既心溝埋一齊, 送入口入面, 真係唔記得咗今日只係星期三既晏晝

心太軟

係,作為午餐,就算係中上環都唔係平架喇,但比錢買享受,尤其星期三呢啲在水中央既日子都唔錯吖
2018-10-24
$260 (Lunch)
頭盤麵包
美國安格斯牛肉眼