2025-08-12
📍同幾個舊同事約咗喺西灣河食飯,揀咗間新開慨潮州打冷小菜館,位置方便,裝修新淨,坐得舒服,唔收茶錢又唔加一,真係幾抵💡🍴叫咗一枱餸,款款都幾有驚喜:🦐南澳蝦醬啫啫魚卜芥蘭 一上枱就聞到蝦醬香味,魚卜滑溜唔腥,芥蘭爽脆,蝦醬唔會太鹹,啫啫煲仲熱辣辣,好吸引。🧆普寧炸豆腐 外層炸到金黃香脆,入面豆腐滑得嚟又有豆香,配埋甜酸醬汁,簡單但好味,幾啱做前菜。🦢鹅三寶(鹅肉 / 鹅肝 / 鵝腸) 三款鵝製品一次過試晒,鵝肉嫩滑唔鞋,鵝肝香濃唔膩,鵝腸爽口有咬感,配埋醬汁一齊食好夾。🌀生醃花螺 花螺新鮮,醃得啱啱好,唔會太重味,醬汁微辣帶出海鮮鮮味,食落去好爽口,幾開胃。🔥潮發小炒皇 材料夠豐富,有蝦仁、魷魚、腰果、青紅椒同芹菜,炒得夠鑊氣,香口惹味,送飯一流。🥬鹹排骨春菜煲 排骨鹹香入味,春菜煮得啱啱好,湯底清甜,食落去有啲似屋企煮嗰種感覺,好窩心。🦪潮州蠔餅 蠔仔大粒又新鮮,外皮煎到香脆,蛋香濃郁,咬落去啖啖蠔肉,食完真係好滿足。🍲蠔仔肉碎粥 粥底滑溜,蠔仔鮮甜,肉碎加埋芫荽香味十足,一碗份量唔少,暖笠笠好舒服。📝呢間新開潮州菜館真係幾有水準,菜式有傳統味道又唔失創意,價錢親民,
🍴叫咗一枱餸,款款都幾有驚喜:
🦐南澳蝦醬啫啫魚卜芥蘭
🧆普寧炸豆腐
🦢鹅三寶(鹅肉 / 鹅肝 / 鵝腸)
🌀生醃花螺
🔥潮發小炒皇
🥬鹹排骨春菜煲
🦪潮州蠔餅
🍲蠔仔肉碎粥
📝呢間新開潮州菜館真係幾有水準,菜式有傳統味道又唔失創意,價錢親民,環境舒服,啱晒同朋友聚餐或者一家人晚飯👨👩👧👦