2022-07-08
金馬倫道係一條美食街,有各式各樣嘅餐廳。天氣咁熱,好想食返d涼涼地嘅食物,所以就入左去十和田食返個魚生丼。十和田嘅食物種類好多,有海鮮丼,魚生,壽司,日式定食,熟食,比居酒屋嘅選擇更多,令人難以選擇。每樣嘢都好想食,到最後都係覺得海鮮丼最吸引,所以就一人一丼好了。北海道帆立貝松葉蟹丼,滿滿的海鮮,真係好似返左去北海道函館朝巿咁。帆立貝好厚,好鮮甜,唔洗任何豉油wasabi 都已經好好味。松葉蟹肉鋪滿整碗飯,撈埋d飯一齊食好好味,好鮮甜。丼飯不是普通嘅白飯,而係用左高湯同醬油煮的,所以唔需要再加任何調味就非常好味。香蔥吞拿魚腩丼,好似一座肉餅山咁,一見到就流晒口水。吞拿魚腩蓉嘅口感同魚生片好唔同,食落去綿綿的,但一樣都係咁鮮甜。變成魚蓉食落去無左魚腩片嘅油膩,但保留左個魚香。不過食到一半已經有d飽,個吞拿魚蓉山在太大了吧。百幾蚊一碗海鮮丼,d海鮮多過d飯,實在太抵食了,已經成為了我的飯堂。