2019-04-28
香港人無論冬天和夏天都喜愛打邊爐,尤其是任食火煱,如果再加上有日式放題當然就更好la今晚又T到八幡屋大吃一頓,上次食過有經驗,已經大約知道邊D食物啱自己口胃餐廳在"大本型"foodcourt盡頭,面積頗大,座位舒適且寬倘,幾輕鬆自在。日式放題種類豐富,有壽司/沙律,特色壽司,軍艦/卷物,刺身,燒物和揚物,真係樣樣都想試下未食火煱前先食D刺身和壽司先刺身~甜蝦和虎蝦好鮮甜,赤貝爽脆,劍魚腩油脂豐脥,吞拿魚肥美特色壽司以黑松露和火炙系列為主,黑松露油甘魚,火炙左口魚邊,火炙三文魚壽司也很出色總共有8款湯底可供選擇,今晚揀左海膽龍蝦湯底(加$30/位)湯底有好濃的龍蝦香味,配以粒粒海膽,蕃茄,洋葱,酸酸甜甜,令人好開胃,未開始放食物已飲左成碗湯日本和牛牛味濃郁,油脂分佈平均,入口即溶海膽頗甜,唔腥特選牛和美國牛~特選牛牛味濃郁,淥幾秒就食得,腍身而嫩滑,美國牛雖然薄薄地,油花不多,但仍帶有牛味利口感美國黑豚片很有豬的甜味,亦很嫩口海鮮火煱配料有蜆,生蠔,海中蝦,蟶子,帆立貝,鱿魚和象拔蚌,全部都非常新鮮,其中尤以脹卜卜又鮮甜的大蜆,爽甜彈牙的海蝦,肥美的生蠔最吸引,所以我又叫encore左幾
日本和牛牛味濃郁,油脂分佈平均,入口即溶
海膽頗甜,唔腥
美國黑豚片很有豬的甜味,亦很嫩口
海鮮火煱配料有蜆,生蠔,海中蝦,蟶子,帆立貝,鱿魚和象拔蚌,全部都非常新鮮,其中尤以脹卜卜又鮮甜的大蜆,爽甜彈牙的海蝦,肥美的生蠔最吸引,所以我又叫encore左幾次
丸類,蔬菜類,腸仔,烏冬等都可以在這個自助凍櫃自取,既整齊又衛生
T無丸不歡,金菇菜,蟹柳,響鈴,粟米,水魷等當然不能缺少la
燒物質素很不錯,必吃燒菠蘿,蕃薯仔,香芋丸和燒蝦,好正呀
飲品選擇多元化,連甘蔗汁,碧螺春,仙草爽都有,最開心竟然有我最喜愛的玉泉西柚汁
最後食埋杯香芋雪糕就非常滿足la