2019-02-26 111 views
近排同女朋友行旺角,見到附近既一張流心奶皇西多士既poster,忍唔住入左去試😈。入到去先知原來係新開既點心鋪,而且仲好高質。-奶皇流沙西多士 $22依個價出去茶記食個普通西多都未必得,麵包炸得好鬆軟,蛋漿落得好足好重蛋香味。奶皇餡一切開個多士就爆曬出黎,奶皇餡質感造得岩岩好 唔會太過稀,奶皇味同咸蛋味亦都配合得恰到好處,超好食!另外仲有黑芝麻流沙揀,下次食我都會試下。🤓-蓮蓉西米焗布甸 $20依樣甜品真係好復古,記得好細個既時候都係跟屋企人去酒樓食過一次,依家亦都係得番某幾間酒樓會造,所以叫左個黎試下!啖啖都食到西米同蓮蓉,應該用左奶皇代替吉士餡。甜度岩岩好,表面亦都燒到焦糖化左,唯一可惜既係奶皇味遮蓋曬蓮蓉味,但如果未試過依款懷舊甜品既可以去依到平平地試下。-黃金流沙包 $22做到流沙既效果,奶皇餡都夠曬香,但包蒸得唔夠鬆軟。-銀津蝦餃王 $32蝦餃皮造得好薄好滑,內餡居然落左四粒蝦仁,好有誠意。-金蒜鮮蝦春卷 $20春卷炸得幾脆幾香,內餡都係好飽滿,唔係幾食到有蒜味,但整體黎講係幾好食。-韭黃鮮蝦腸 $32腸粉又係造到好薄好滑,好抵讚。但係長度就短左少少,可以大條番啲。蝦仁都係落

奶皇流沙西多士 $22
奶皇流沙西多士

蓮蓉西米焗布甸 $20
蓮蓉西米焗布甸

黃金流沙包 $22
做到流沙既效果,奶皇餡都夠曬香,但包蒸得唔夠鬆軟。
黃金流沙包

銀津蝦餃王 $32
蝦餃皮造得好薄好滑,內餡居然落左四粒蝦仁,好有誠意。
銀津蝦餃王

金蒜鮮蝦春卷 $20
金蒜鮮蝦春卷

韭黃鮮蝦腸 $32
腸粉又係造到好薄好滑,好抵讚。但係長度就短左少少,可以大條番啲。蝦仁都係落得好夠!
韭黃鮮蝦腸

茶介 $3
茶好似係冇得揀既,得壽眉。
呢間既樽仔奶茶奶茶都幾出名,好似係由香港國際奶茶王親手主理,有機會再試下。
總括黎講食物質素高、價錢唔貴、唔洗加一,甚至仲比唔少連鎖點心鋪更好食更有誠意。行過先達旺中波鞋街既可以去試一試個西多同布甸!但記住唔好學我咁叫咁多奶皇既點心,因為實在太濟了。🤧
2019-02-24
$70 (Tea)
奶皇流沙西多士
蓮蓉西米焗布甸