2020-11-23
同我好閨蜜好耐冇見,今日約咗去銅鑼灣行街、想揀個特別啲嘅午餐,上網搵就見到呢間好多媒體報道過嘅「船渦」。即刻喺OpenRice睇吓呢間,見到有特別優惠,一試無妨,我哋購買左兩張$98。💰各位想去試吓嘅小可愛,記住買完張優惠券,有幾個條件先可以用㗎:一定係晏晝12點到五點(星期一至星期日都用得!記住要去使用呢張餐券用餐嘅「前一日」,要「打電話」去餐廳預約!!(📲一定要前一日打電話、打電話、打電話預約,重要嘅講三次)今日我哋約咗12點去到呢間餐廳。啱啱開門冇乜人。店員帶我哋去安排好嘅座位。落咗簾可以隔開對面,同隔離嘅食客,當然我同我好朋友一齊去,我哋之間嘅簾係拉起左。(就算唔係疫情,大家都可以自在咁享受一個人嘅午餐或晚餐)我幾鍾意呢個設計,令到成間餐廳都好有風格。食物方面,因為我哋係用餐券嘅,店員會幫我哋落單,我哋嘅QR code只用作額外加材料用途。如果唔係用餐券嘅, 就應該會用手機掃描QR code點餐。我哋order的「刑部尚書」一人套餐包括:一份時令海鮮,共有6款。1️⃣黃金蚌2️⃣鮮蝦(👱🏻♀️我朋友好驚喜算係大隻嘅鮮蝦)3️⃣白蜆(食落去冇沙,但係我同我朋友都出現有一兩隻蒸咗好耐都唔開蓋嘅
我哋order的「刑部尚書」一人套餐包括:
一份時令海鮮,共有6款。
1️⃣黃金蚌
2️⃣鮮蝦(👱🏻♀️我朋友好驚喜算係大隻嘅鮮蝦)
3️⃣白蜆(食落去冇沙,但係我同我朋友都出現有一兩隻蒸咗好耐都唔開蓋嘅情況)
4️⃣大蜆(蒸完之後,我同我朋友嗰隻都有啲未清理好嘅海草,要拔返d草出嚟🤣我哋懷疑呢隻大蜆係咪全部都係比海草哽死)
5️⃣蟶子BB(🙋🏻♀️我只可以講,同蟶子皇真係爭好遠)
6️⃣「蟹(半隻)、鮑魚、元貝、蟶子皇 (四選一)」
🙋🏻♀️我揀咗蟶子皇,蒸熟左,彈牙爽口。
👱🏻♀️我朋友揀咗蟹,肉唔少鮮甜。
(提示返:枱面會有每一種海鮮蒸幾耐嘅貼紙,可以參考返)
肉類一份(可選雞腿肉、美國肥牛或豚肉片)
🙋🏻♀️我揀咗豚肉,正正常常,我覺得比到我肉類嘅飽肚感,但係試過朋友嘅雞腿肉,我下次再嚟一定會揀雞腿肉,絕對唔係「隔離肉香」~~
👱🏻♀️朋友揀咗雞腿肉,蒸完出嚟口感鮮嫩細滑,佢大贊
特選蔬菜(蒸5分鐘)
刑部尚書一人套餐
雞軟骨餃子(每人兩件)
我朋友一開始比個名吸引到仲想額外交嗌,奈何“荷包肝硬化”,遺憾地放棄,點知過一陣員工放咗一碟雞軟骨餃子,原來套餐包埋
(真係好食,夠味!煎到脆嘅餃子表層,有咬口細細粒雞軟骨加埋軟雞肉嘅餡料,係放題嘅話一定再叫🤫🤫🤣)
最後可從粥底,麵底或和風珍珠飯三款選配一款做結。
(跟隨openRice好多食評建議,我哋兩個都揀咗粥底)
佢呢度啲粥底,一開始未食之前就已經係湯底放入南瓜木粒同芋頭粒。當我哋食完所有海鮮肉類菜等等,店員會主動過嚟幫手收走大冰兜。跟住攞一碗大飯過嚟,撈起多餘嘅湯底(想食啲比較濃稠嘅粥嘅小可愛,可以同店員講叫佢撈多少少湯)放入飯,整散啲南瓜同芋頭。
最後變成一大兜奶黃色嘅南瓜芋頭粥(粥的鹹味來自海鮮湯底,🤔如果你有課金換湯底應該會有另一番風味,下次等我兼職出糧,又再嚟過,我會試吓,到時再寫返另一個食評啦😘)
BTW🙈未上粥,我哋兩個大胃王都擔心可能食唔飽,仲諗緊一陣間可能要叫多個湯飯🤷🏻♀️個粥底,可以食到三碗粥,絕對夠飽)
(以下附上埋餐牌啦,俾你哋做參考)