2017-06-07 12058 views
一直都想食泰國嘢 但又唔想去九龍城 結果比我搵到灣仔呢間泰菜呢間店係我個list都排左一段時間架啦今日終於有機會試一試去到果陣六點幾 唔駛等位直接入 平日晚餐唔多人 坐到走都唔full最正係座位舒服又唔迫 所以好岩傾計慢慢嘆美食兩個人叫左四款野 我地食完都好飽 每人都只係百五 同九龍城差唔多價 最重要係質素唔錯嘛😍蝦桶 ($68)我地兩個都未食過,個名又特別,睇相又正!所以點左一份一份有五件,件件都好大份原來係用麵條卷住大蝦之後拎去炸 麵條炸到發大哂 所以隻隻都好大舊由於麵條果身無味 所以一定要點個醬 如果唔係會唔知食梗乜個人覺得個麵太犀利 要食左好多先咬到隻蝦😓 始終炸過既麵條油膩感高好多豬牛雞串燒 ($88)一客有六串,每款各兩串每款都唔會韌,又唔會太乾。雞唔會騷,牛又有牛味。😋不過 最重要既係個沙嗲醬,靈魂黎,醬香又唔會太鹹,有厚花生粒牛青咖哩 ($78)未食過青咖哩既我,一見到佢就揀左佢雖然Menu話辣,但我完全唔覺😆 調味料有好多,所以好足味,點薄餅一流原來牛係用牛肉片,我仲以為係牛粒或牛腩添不過 好彩牛肉片唔韌,而且煮前已經醃過,但牛味唔重 薄餅 ($30)呢個真係
一直都想食泰國嘢 但又唔想去九龍城
結果比我搵到灣仔呢間泰菜
呢間店係我個list都排左一段時間架啦
今日終於有機會試一試

去到果陣六點幾 唔駛等位直接入
平日晚餐唔多人 坐到走都唔full
最正係座位舒服又唔迫
所以好岩傾計慢慢嘆美食

蝦桶 ($68)
蝦桶

我地兩個都未食過,個名又特別,睇相又正!所以點左一份
一份有五件,件件都好大份

由於麵條果身無味 所以一定要點個醬 如果唔係會唔知食梗乜
蝦桶

豬牛雞串燒 ($88)
豬牛雞串燒
一客有六串,每款各兩串
每款都唔會韌,又唔會太乾。雞唔會騷,牛又有牛味。😋
豬牛雞串燒

牛青咖哩 ($78)
牛青咖哩
未食過青咖哩既我,一見到佢就揀左佢
雖然Menu話辣,但我完全唔覺😆
調味料有好多,所以好足味,點薄餅一流
原來牛係用牛肉片,我仲以為係牛粒或牛腩添
不過 好彩牛肉片唔韌,而且煮前已經醃過,但牛味唔重
 薄餅 ($30)
薄餅
呢個真係好讚,好辣手架!! 而且好鬆化!! Yummy

不過呢個真係要趁熱食,凍左係完全由天堂跌左落谷底!!
無計啦,美食係要趁熱食架啦

牛青咖哩配薄餅

呢度D職員都好主動加水,最重要係D水唔係水喉水,唔會有生水味或者檸檬味
估唔到係灣仔都有平民價錢既泰菜
 以後唔駛收左工之後山長水遠去九龍城啦!!
2017-06-06
牛青咖哩