就嚟轉八號風球嘅日子又諗唔到有咩節目 所以就搵間cafe坐下 今日俾我哋搵到呢間行日式裝修風格兼泰式味道嘅cafe試吓😯
—————————————————————————
男友評價🌚:
✨☕️Afternoon Tea Box $268
嚟到見到佢個tea box好似唔錯 包咗兩杯餐飲 食物幾多款式之餘又比女朋友可以打卡 分別有蟹餅, 牛肉撻,柚子沙律,Garden三文治,泰式奶茶奶凍 同埋我最期待嘅巴斯克紐約芝士蛋糕😍
但係偏偏係我哋嚟嗰日芝士蛋糕賣晒😧變咗個芒果糯米飯 個下聽到都幾失望🥹
🦀Thai Mini Crab Cake
呢度採用咗炸蝦餅嘅形式 上到枱仲熱熱地 呢一點幾好 切開裏面見到佢哋係用咗蟹柳代替蟹肉😅
不過味道方面都唔差嘅 只係冇咗平時蟹餅一切開爆曬蟹肉嘅滿足感
味道方面用咗比較泰式香料味道 同埋加咗檸檬葉 味道都幾清新🤩
🐮Lemongrass Baked Beef Tart
有兩件牛肉撻 一啖一件 除咗用檸檬葉 仲用咗一啲比較喺泰國常見嘅甜酸醬汁嚟做 可以增加開胃嘅效果😯
面頭嘅牛肉都唔鞋 唯獨係我係覺得個餅底有d厚😅
🥗Pomegranate Pomelo salad
用咗泰式沙律醬 味道酸酸甜甜幾開胃 柚子肉都比得幾多 配搭埋紅石榴 平時少機會啲食到嘅 感覺幾特別😊
🥪Garden Sandwich
個包用左班蘭嚟做 綠色會比較搶眼好適合打卡 但係味度就欠佳🧐
d配料賣相好似平時早餐食到嘅吞蛋治 冇乜特別之處 就咁純粹烚全熟蛋嘅味道 (明明上網睇人哋係溏心蛋🥹)再加一d好淡味嘅雞肉 (因為真係冇味 食咗好耐先知係雞肉🥲)配搭埋一齊 雞蛋加麵包嘅組合令到好容易飽
🧋Thai Milk Tea Panna Cotta
呢個係成餐最好食嘅一款 奶凍綿滑 又唔會好甜 配搭埋面頭流質撞嘅奶茶 泰式奶茶味加奶凍呢個組合幾夾 奶茶味非常香😋
🥭Mango Sticky Rice
基於冇咗個芝士蛋糕 轉為芒果糯米飯🥹先講下個芒果 份量其實都比較少 而且切到好細粒 其實本身芒果都已經鮮甜 但係呢度係撈埋焦糖醬一齊食 小弟就唔太識欣賞呢個配搭 味道變到有d奇怪 變左過甜😟
個糯米飯帶有椰汁香 搓成一個波咁 打卡係幾靚 不過略嫌太實 有d難切開🤪
整體嚟講食物水平正常 比較泰式嘅味道 但係就未去到話好驚喜 分量方面都適中 如果有得試埋個芝士蛋糕就會再滿足d😭
女友評價🌝:
我本身都係被因為佢波希米亞加泰式度假裝修吸引而黎 估唔到落大雨三號波都坐滿人😯
環境方面的確幾舒服輕鬆 播左啲泰劇偶像劇嘅抒情歌(?)都幾輕鬆😊差唔多4點幾仲會調暗光線 望向bar枱位置感覺去左泰國海邊嘅酒吧 幾浪漫🌹
佢仲有啲仙人掌 掛畫 仲有太陽傘嘅裝飾都幾文青feel 門口位仲有兩個塌塌米位 不過我哋太遲黎已經有人坐左🤪環境啱晒港女的我
但食物就唔知係咪太重香料 唔太啱我食 可能tea set關係 下次食下lunch先🤓同埋咁啱無左嗰個芝士蛋糕真係好失望😟希望餐廳預備返多材料 唔係真係會扣分
而個tea set 都真係好有泰式感覺 不過建議有誠意啲 個斑蘭三文治真係認真麻麻🥲