2024-03-04 3958 views
於亞士厘道街尾有間文青裝修既精緻泰菜,店面很大,平日夜晚食客也滿座,幸運地walkin 10分鐘就有檯。泰式燒牛肉沙拉 $128第一印象是牛肉份量很多,愛吃牛肉的老公最開心,而且啖啖肉很厚身。沙拉配菜很多,dressing是泰式甜酸汁配上香口花生粒,清新惹味。泰式生蝦刺身 $98擺盤很美,而且用冰鎮的方式奉桌,能夠保持蝦既爽口。細心地配上蒜片,入口滿滿的泰國味道。生薑蟹肉芫荽青醬意大利飯 $158本來想說老公選這個又生薑又芫荽又青醬的飯,味道會不會很怪,幸好生薑芫荽味都不太出眾,反而青醬配上香滑忌廉,入口每啖都很香滑。紅咖喱烤雞 $188這是跟隔離檯既女仔點餐的,紅咖喱燒雞好大飯,外皮烤得香脆,內裡雞肉卻滑滑的。配上紅咖喱汁和雜菜,好夠份量好抵食。不過配菜跟咖喱好像是分開的,所以我喜愛的薯塊並沒有軟軟的,有點可惜。芒果糯米飯甜筒 $68估唔到呢度既甜品價位相對便宜,但卻好食又好打卡。 用QR code 落單,系統會問你揀寫咩字 (岩哂我呢啲中意打卡既港女),有happy birthday / happy anniversary ,老公話一於紀念下我地今日食左間靚餐廳,所以今晚就係我地係

泰式燒牛肉沙拉 $128

泰式生蝦刺身 $98

生薑蟹肉芫荽青醬意大利飯 $158

紅咖喱烤雞 $188

芒果糯米飯甜筒 $68

估唔到呢度既甜品價位相對便宜,但卻好食又好打卡。 用QR code 落單,系統會問你揀寫咩字 (岩哂我呢啲中意打卡既港女),有happy birthday / happy anniversary ,老公話一於紀念下我地今日食左間靚餐廳,所以今晚就係我地係呢間餐廳既紀念日 🥰。 呢個係一個反轉既甜筒(影左好耐相威化筒都好脆!),入面係裝滿芒果糯米飯,連椰漿都一絲不苟架。

食左好開心既一晚飯,不過亞士厘道真係抄牌重災區,呢晚平日都抄左兩次牌,建議大家都係唔好泊車係呢度。
2024-02-19
  • 芒果糯米飯椰子雪糕甜筒
  • 泰式燒牛肉沙律
2024-02-28 2895 views
尖沙咀亞士厘道 「Asok Thai Garden 」泰國餐廳由開業至今一直人氣滿滿,首先環境就是別樹一格的泰式風情,裝潢以泰國度假風設計,感覺令人非常舒服,在門口望入餐廳就已經想停下來,食物有特色,質素一向好評如潮,今日就和朋友晚餐來朝聖😋😋🍱▪️Asok Thai 小食拼盤 $ 178(免治豬肉串、泰式魚餅、雞棗、清邁腸、蝦片、燒菠蘿)配沙嗲汁和酸甜汁,這道小食款式多多,可以食盡泰國街頭風味,每款你會食到重味的泰式香料,非常惹味👍🏻🥘▪️黄咖喱雞、印度煎餅 $ 116帶有濃厚薑黃及咖哩粉的香氣和色澤,味道香辣甜香,配上嫩滑嘅雞肉非常入味,配菜有泰式咖喱最常見嘅小蕃茄、茄子、洋蔥、金不換,印度煎餅充滿牛油香,而且外脆外軟,沾上咖喱汁美味無窮🐮▪️和牛金不換炒飯 $ 178這個炒飯有驚喜,和牛粒帶點點脂肪充滿牛香,炒飯炒得好有鑊氣,而且粒粒分明,醬油味道適中,而且帶有金不換嘅香氣,非常唔錯🥬▪️馬拉盞炒通菜 $ 88馬拉盞係泰國人經典嘅調味料,搭配炒得爽脆的通菜,香辣惹味,配白飯一流🍯▪️芒果糯米飯甜筒 $ 68賣相一流,椰子雪糕、糯米飯、新鮮芒果、芒果果醬、椰漿、脆米配上香脆甜筒,整個甜品口感

🍱▪️Asok Thai 小食拼盤 $ 178

🥘▪️黄咖喱雞、印度煎餅 $ 116

🐮▪️和牛金不換炒飯 $ 178

🥬▪️馬拉盞炒通菜 $ 88

🍯▪️芒果糯米飯甜筒 $ 68
賣相一流,椰子雪糕、糯米飯、新鮮芒果、芒果果醬、椰漿、脆米配上香脆甜筒,整個甜品口感豐富,而且唔太甜,滿滿泰式fusion風味

🧋▪️Thai Milk Tea $ 42
用樽仔盛載,乾淨又衛生,非常香濃的錫蘭紅茶味,有着泰國特色少奶,而且唔太甜好味道

🍹▪️Ko Pha - Ngan $ 108
Rum、Melon 、Lemon 、Lime 、Soda
打開餐牌飲品部份,比一張有一張手繪的Cocktail照片吸引,不得不盛讚餐廳好有心機,我們點了這杯Ko Pha 味道帶清新的青檸香味,酒味不太濃易入口,好清新

• 芒果糯米飯椰子雪糕
  • 泰式小食拼盤
  • THAI MILK TEA
2024-02-16 2149 views
泰式滿滿的,打卡之美店,食物精緻。串燒串燒燒到美味,豬肉串滿滿肉香,好吃,肉質鮮嫩,沒有柴口感,好棒。青檸吞拿魚北海道帶子鍋巴 泰式精緻菜,泰式美食,品嚐精緻的泰式風。吞拿魚吃出鮮味,炎炎夏日,想吃開胃前菜,是主角,消暑,清爽又開胃柚子紅石榴沙律泰式很華麗,廚師專業,沙律是主角,用料新鮮有口感,清新香,非常香口!講究一點,感受一下香味,特別介紹這菜式,高質特色,富果香,棒,口感令芒果糯米飯甜筒份量多,糯米飯口感棒,味道香甜,又香又滑,值得一試吃。芒果和椰子雪糕,賣相美,脆筒棒北海道帶子娘惹牛油貓耳粉北海道帶子娘惹牛油貓耳粉,份量多,味道香甜微辣,帶子煎到又香又滑馬拉盞炒通菜惹香之味,泰式精緻菜,泰式美吃,口感滿滿的,有咬口。用料新鮮美味消暑,清爽又開胃,香甜美味喔。也很有口感,濃香,非常香口。高質特色的蔬菜泰式帆立貝粉絲煲是泰國餐廳熱門餸菜,粉絲吸收了香濃的醬汁,充滿薑、蒜香,大大的海鮮,美味又下飯。泰式醬汁,帆立貝非常大份,粉絲口感彈牙滿滿香料。精緻菜式不少之店,晚餐亦非常水準,吸引喔
泰式滿滿的,打卡之美店,食物精緻。

串燒

青檸吞拿魚北海道帶子鍋巴

柚子紅石榴沙律

芒果糯米飯甜筒
芒果糯米飯雪糕甜筒
北海道帶子娘惹牛油貓耳粉

馬拉盞炒通菜
泰式帆立貝粉絲煲

精緻菜式不少之店,晚餐亦非常水準,吸引喔
馬拉盞通菜
芒果糯米飯雪糕甜筒
馬拉盞通菜
平日晚餐時間都大排長龍的泰國餐廳
❣️要去的朋友記得要提前預約喔!!~ 💡環境昏暗 充滿泰國風情的裝潢👒
😬而且這家上菜速度驚人 下單不到10分就把所有菜上齊!~~ 🦐泰式生蝦
大隻新鮮 冰涼爽口 點上青醬跟辣椒氐蒜吃 帶微微辣香 很適合作前菜~🤭 🦀蛋炒咖哩軟殼蟹 配 印度煎餅🌮
分量十足 軟殼蟹香口 咖哩帶蛋香味 還配上滿滿的蟹肉 點上熱騰騰的印度煎餅 絕配!🥰 😆ASOK THAI 小食拼盤
包括多款泰式小食 一次可滿足😝
免治豬肉串 雞棗 清邁腸 泰式魚餅 燒菠蘿 蝦片 醬料方面有泰式辣醬 跟串燒花生醬 可中和口味 整碟賣相跟味道都很豐富👏🏻 🧉泰式奶茶
原支上桌 一支已夠2人飲用
奶滑茶味香 不太甜👍🏻
平日晚餐時間都大排長龍的泰國餐廳
❣️要去的朋友記得要提前預約喔!!~

💡環境昏暗 充滿泰國風情的裝潢👒
😬而且這家上菜速度驚人 下單不到10分就把所有菜上齊!~~

🦐泰式生蝦

🦀蛋炒咖哩軟殼蟹 配 印度煎餅🌮

😆ASOK THAI 小食拼盤
包括多款泰式小食 一次可滿足😝

🧉泰式奶茶
原支上桌 一支已夠2人飲用
奶滑茶味香 不太甜👍🏻
3 day(s) ago 0 views
唔會返黎再食!!好似我地求佢地比張枱我地咁,跪喺度俾嘢我哋食咁樣,幾好食都冇用啦,我地唔係話要5星級服務,只係基本既禮貌,大家客客氣氣就得,其實我哋只係好簡單咁拎枱落單埋單,叫吓斟水,由頭到尾侍應啲樣都已經唔係好,態度仲要惡劣,好似我地殺咗佢哋全家咁🥲呢間野一直都想黎食,試過book過幾次都話full booking,下星期就離開香港,諗住今次早啲book位滿心期待黎食,點知有咁樣嘅經驗,臨走都要有咁樣嘅經驗,我真係祝香港嘅食肆好運

4 day(s) ago 0 views
今晚同朋友一嘗位於尖沙咀亞士厘街尾的泰國x西式fusion餐廳~食物選擇好多,價錢公道,唔怪得咁多人黎食~南薑椰子雞湯 $108一煲大約有5-6湯碗,超抵飲~香濃的椰子味,湯頭有大大舊好嫩的雞肉同素菇,南薑味唔會搶,反而更加吊到椰子嘅香味,意想不到的風味~馬莎曼牛臉頰配划包 $218馬莎曼係泰菜中一款相當傳統的咖哩菜式,呢間餐廳處理得非常出色,好香濃的椰奶味,牛臉頰燉到好軟,夾埋落划包食實在太正~飛天小椰菜 $88份量好多~用飛天醬炒嘅小椰菜好香,而小椰菜都十分嫩同新鮮~露筍豬頸肉炒河 $128今晚的MVP~用左闊河粉Pad See Ew,好煙韌好有口感,係暫時係香港食過最好味嘅炒河~

南薑椰子雞湯 $108

馬莎曼牛臉頰配划包 $218

飛天小椰菜 $88
份量好多~用飛天醬炒嘅小椰菜好香,而小椰菜都十分嫩同新鮮~

露筍豬頸肉炒河 $128
2024-07-08
5 day(s) ago 0 views
每次經過餐廳門口,都會比餐廳嘅環境吸引住,淨係喺出邊望入去,都感覺到係一間好有格調嘅餐廳,今有機會去試吓😍😍果然冇失望餐廳平日都好多人,基本上唔book位都一定冇位,餐廳每個角落都悉心裝飾,同朋友約會打卡啱晒娘惹蕉葉烤魚我好鍾意呢個烤魚,上面用咗唔同嘅香料,但又唔會蓋過咗魚嘅鮮味,魚好滑,肉質夠實淨,上面鋪咗唔同嘅配菜,提升鮮味冬陰功大頭蝦意粉上面放咗兩隻大頭蝦,蝦肉好爽,有新鮮,冬陰功嘅味同大頭蝦好夾,而且夠濃郁,特別一題係,意粉份量好多,我覺得係出奇多,平時西餐廳啲意粉食一兩啖就好似食左一半咁,大件夾抵食Bangkok飲品都好多選擇,唔知揀邊款好,就請店員推介下,最後揀咗呢杯Cocktail,點樣送上枱時,會用火點着佢,視覺效果一流,好好味好易入口,個肉桂味好香,好鐘意

娘惹蕉葉烤魚

冬陰功大頭蝦意粉

Bangkok
5 day(s) ago 0 views
上網見最近幾多人講呢間泰國餐廳,於是帶左小朋友去食,上網睇知道佢哋嘅食物幾fusion,估唔到原來環境都勁靚囉😍有情調,非常適合打卡🤩🤩心情瞬間好興奮🥰🥰紅咖哩烤雞烤雞睇落肥美飽滿,伴碟亦有大量不同時蔬,睇見已經覺得好吸引😋因為用烤方式烹調及紅咖哩調味,食落更香更惹味🤤肉質就稍為比較實少少🤏帶子比爾芝士紅菜頭沙律呢款沙律作為晚餐前菜,口感豐富,因為有帶子、比爾芝士、紅菜頭、橙肉及新鮮疏菜👍味道酸中帶甜,幾開胃😋飛天小椰菜因為我地唔算太餓,所以無點飯面類,原本想叫通菜,不過見飛天小椰菜好特別,就叫左新野☺️飛天椰菜口感爽脆新鮮,而且又鑊氣十足👍芒果糯米飯甜筒呢個上網見到個造型已經覺得好吸引🤤🤤芒果糯米飯配雪糕甜筒🍦炎炎嘅夏日真系特別醒神,好正😍THAI MILK TEA (COLD)THAI GREEN MILK TEA(COLD)玻璃樽造型好精緻,一啡一綠打卡好靚,而且甜甜地勁sweet😍餐廳仲俾左兩杯冰杯俾我地倒出黎,冰涼度提高❄️🫧正成餐飯都食得好開心,不過餐廳生意真系超級好😳full到限時就要離開,下次可能要早少少🤏避開晚市人潮先☺️📍ASOK THAI GARDEN (尖沙咀)尖沙咀

紅咖哩烤雞

帶子比爾芝士紅菜頭沙律

飛天小椰菜

芒果糯米飯甜筒

THAI MILK TEA (COLD)
THAI GREEN MILK TEA
(COLD)

📍ASOK THAI GARDEN (尖沙咀)
尖沙咀亞士釐道37號地鋪

#asokthaigarden #thai #thaifood #人氣餐廳 #聚會一流 #garthering #gathering好去處 #尖沙咀好去處 #尖沙咀餐廳 #環境一流 #美食推介 #餐廳推介 #氣氛超正 #相機食先
2024-06-26
Dinner
  • 泰式奶茶
  • 紅咖喱烤雞
6 day(s) ago 0 views
同友人去咗尖沙咀網紅泰國🇳🇱餐廳,估唔到六點半去到餐廳巳坐滿人🧑‍🤝‍🧑👭👬,真係堅嘅網紅店,裝修別緻, 好多打卡位,仲有好多漂亮美眉👰同型男🫅响等位。🍭紅咖哩烤雞🐔艷麗嘅紅咖哩, 以為啲咖哩會好辣🍲, 但原來辣味好溫柔, 味道仲好香口順滑, 配上香脆烤雞, 雞皮💫脆卜卜, 雞肉滑啫啫,食到最後一嚿, 雞皮都係脆嫩👍。🍭黃咖哩豬🐽咖哩微辣中帶少許甜味🤏, 口味偏甜而香氣濃厚,豬肉大少均勻而且香滑軟熟, 口感略帶膠質, 連對食物有要求同挑剔嘅友人都大讚惹味😍。🍭南薑椰子🥥雞湯奶白色嘅雞湯, 帶有濃濃嘅椰香🍋味, 湯𥚃面嘅雞肉唔鞋好味, 湯水份量好足,2👭個人可以每人飲3碗, 大滿足👏🍭馬拉盞炒通菜係泰國🇳🇱國民菜式, 惹味又爽脆, 正!

🍭紅咖哩烤雞🐔

🍭黃咖哩豬🐽

🍭南薑椰子🥥雞湯

🍭馬拉盞炒通菜
係泰國🇳🇱國民菜式, 惹味又爽脆, 正!

2024-07-03
  • 馬拉盞炒通菜
  • 泰式奶茶
  • 泰式椰子雞湯
呢間人氣泰國餐廳,不時推出新fusion菜式,將不同國家料理融入泰菜,更有特色cocktail ,打卡甜品。位於尖沙咀呢間分店,裝修以渡假風為主,用藤椅、榻榻米、仙人掌🌵、藤木吊燈等設計,適合慶生聚餐、打卡,十分輕鬆寫意嘅地方。[ APPETIZER ]🌶️🌮甲拋肉碎牛油果墨西哥夾餅 $98~泰式甲拋肉碎,加上牛油果嘅taco,新穎有特色,再配上有辣粉既蛋黃醬,味道不錯。[ PASTA ]🦐 泰式大蝦炒金邊粉 $158~ 去食泰國菜都必點,呢度份量十足,味道有別於傳統餐廳。[ CURRY ]🐓 黃咖喱雞 (配印度煎餅) $98 +$8~ 椰香味重、味道偏甜、雞肉嫩滑、大薯仔較厚實。[ DRINK ]🧋THAI MILK TEA (COLD) $42~ 手衝泰式奶茶&泰式咖啡,採用泰國進口茶葉,「ASOK CHAA YEN」系列,味道香濃。[ Cocktail ]🥃 Hat Yai $108~ Whisky / House Wine / Honey / Lime Peel,酒精濃度高,鐘意飲烈酒嘅朋友一定要試吓。[ DESSERT ]🌟招牌「焦糖榴槤撻配雪糕」 $72~ 呢個榴槤撻

[ APPETIZER ]
🌶️🌮甲拋肉碎牛油果墨西哥夾餅 $98

[ PASTA ]
🦐 泰式大蝦炒金邊粉 $158
~ 去食泰國菜都必點,呢度份量十足,味道有別於傳統餐廳。

[ CURRY ]
🐓 黃咖喱雞 (配印度煎餅) $98 +$8
~ 椰香味重、味道偏甜、雞肉嫩滑、大薯仔較厚實。

[ DRINK ]
🧋THAI MILK TEA (COLD) $42

[ Cocktail ]
🥃 Hat Yai $108

[ DESSERT ]
🌟招牌「焦糖榴槤撻配雪糕」 $72
~ 呢個榴槤撻必試,內裡滿滿榴槤肉,加上少許朱古力醬,再配上面頭嘅焦糖,豐富口感層次。
2024-07-05
Dinner
位於尖沙咀亞士厘道的「𝐀𝐬𝐨𝐤 𝐓𝐡𝐚𝐢 𝐆𝐚𝐫𝐝𝐞𝐧」自開業以來,一直人氣高企 😎今天終於去了享用他們的晚餐💛 這裡的環境別樹一格,充滿了泰式風情裝潢設計採用泰國度假風為主 (❁´▽`❁)藤椅和榻榻米座席,讓人一進門就有一種放鬆的感覺ღ北海道帶子娘惹牛油貓耳粉 ($𝟏𝟓𝟖)鮮甜的北海道帶子充滿濃郁的牛油香🐱搭配上冬陰功風味的貓耳粉每一口都讓人回味無窮 ꒰ ⸝⸝ɞ̴̶̷ ·̮ ɞ̴̶̷⸝⸝꒱♥♥冬陰功的酸辣鮮味與帶子的鮮嫩相得益彰而且貓耳粉充滿咬口,個人挺喜歡這一道🩷ღ蛋炒咖哩軟殼蟹 ($𝟏𝟗𝟖)超級足料的,鮮拆蟹肉份量十足🦀中間一大隻炸得超酥脆的軟殼蟹炸再加上滿滿香濃的蛋炒咖哩,口感豐富,香氣四溢每一口都能品嘗到軟殼蟹的鮮美🍛配上濃郁椰香十足的咖哩醬汁真的超級飽肚 (▰˘◡˘▰)ღ印度煎餅(+$𝟏𝟖)這款印度煎餅是絕佳的配角~薄脆的口感和濃郁的香料味🫔同咖喱超夾的,讓人忍不住一口接一口ღ甲拋肉碎牛油果墨西哥夾餅 ($𝟗𝟖)這款夾餅融合了墨西哥與泰國風味肉碎和牛油果的搭配讓人食指大動🌮夾餅外層脆身,內餡豐富多汁每一口都充滿餡料,不過不失 👌🏻ღ巴斯克芝士蛋糕 ($𝟔𝟖)甜點當然乜不能錯過 ෆ˙ᵕ˙ෆ

位於尖沙咀亞士厘道的「𝐀𝐬𝐨𝐤 𝐓𝐡𝐚𝐢 𝐆𝐚𝐫𝐝𝐞𝐧」
自開業以來,一直人氣高企 😎
今天終於去了享用他們的晚餐
💛 這裡的環境別樹一格,充滿了泰式風情
裝潢設計採用泰國度假風為主 (❁´▽`❁)
藤椅和榻榻米座席,讓人一進門就有一種放鬆的感覺

ღ北海道帶子娘惹牛油貓耳粉 ($𝟏𝟓𝟖)

鮮甜的北海道帶子充滿濃郁的牛油香
🐱搭配上冬陰功風味的貓耳粉
冬陰功的酸辣鮮味與帶子的鮮嫩相得益彰
而且貓耳粉充滿咬口,個人挺喜歡這一道🩷

ღ蛋炒咖哩軟殼蟹 ($𝟏𝟗𝟖)

超級足料的,鮮拆蟹肉份量十足🦀
中間一大隻炸得超酥脆的軟殼蟹炸
再加上滿滿香濃的蛋炒咖哩,口感豐富,香氣四溢
每一口都能品嘗到軟殼蟹的鮮美
🍛配上濃郁椰香十足的咖哩醬汁
真的超級飽肚 (▰˘◡˘▰)

ღ印度煎餅(+$𝟏𝟖)

這款印度煎餅是絕佳的配角~
薄脆的口感和濃郁的香料味🫔
同咖喱超夾的,讓人忍不住一口接一口

ღ甲拋肉碎牛油果墨西哥夾餅 ($𝟗𝟖)

這款夾餅融合了墨西哥與泰國風味
肉碎和牛油果的搭配讓人食指大動
🌮夾餅外層脆身,內餡豐富多汁
每一口都充滿餡料,不過不失 👌🏻

ღ巴斯克芝士蛋糕 ($𝟔𝟖)

甜點當然乜不能錯過 ෆ˙ᵕ˙ෆ
外層微焦,內裡濕潤綿密,甜而不膩
-`♡´-餐廳還十分貼心慶祝生日
可以𝐫𝐞𝐦𝐚𝐫𝐤寫上𝓗𝓪𝓹𝓹𝔂 𝓑𝓲𝓻𝓽𝓱𝓭𝓪𝔂💕💕

ღ𝐓𝐇𝐀𝐈 𝐌𝐢𝐥𝐤 𝐓𝐞𝐚 ($𝟒𝟐)

他們的招牌濃郁香甜泰式奶茶🧡
奶茶茶香濃郁,甜度適中 🧋
🧊冰凍的奶茶,夏天飲特別正

📍 𝐀𝐒𝐎𝐊 𝐓𝐇𝐀𝐈 𝐆𝐀𝐑𝐃𝐄𝐍 (尖沙咀)
🐰: 𝟒.𝟑/𝟓

#eatwithkeikei #ASOKTHAIGARDEN
#sweetiedaily_tst

2024-07-08 0 views
環境唔錯 播住歌 氣氛幾好 幾熱鬧 傾計一流當日差唔多全場滿座 建議大家預先book位留座泰式x西式fusion菜 賣相同味道都唔錯😌 唔怪得知咁多人嚟打卡📍我哋兩個人食🍽️本身想叫甜品但係點咗四樣嘢 已經好飽😗唯有留返下次🤣泰式生蝦🦐🦐🦐燒牛肉沙律🥗🐮沙律汁酸酸甜甜幾開胃Asok 小食拼盤🌶️🍖🍢 乜都有啲就最好😅唔使諗 又可以試多幾款小食泰北蟹肉咖喱烏龍麵🦀Thai green milk tea🍵👍🏻份量都幾多
環境唔錯 播住歌 氣氛幾好 幾熱鬧 傾計一流
當日差唔多全場滿座 建議大家預先book位留座