雖然屋企附近都有好味又出名嘅魚蛋粉,但有時候都想幫襯下其他店比較下,所以就嚟試下呢間老字號。星期六下午點幾嚟到,門外已經排緊隊,等咗十概廿分鐘就有位。餐牌上以魚蛋、魚片、墨魚丸同魚餃為主,有得雙併,可以揀湯麵、撈都或淨食。我咃兩個人點咗兩碗魚蛋墨魚丸河粉,河粉非常滑溜,雖然比較幼身但唔易斷。湯底比較清淡無味精,落少少自製辣椒油就更惹味每碗有魚蛋墨魚丸各兩粒,由於係手唧而成所以細細粒。魚蛋食落有魚嘅鮮味,調味適中唔會一陣胡椒粉味,而且一啲都唔腥。墨魚丸都好有墨魚鮮味,中間有少少唐芹粒,令口感更為豐富。夏銘記嘅魚蛋堅持唔落任何添加劑,所以口感唔係超彈牙爽口,而係綿密帶少少彈性兩個人食兩碗魚蛋粉一定唔夠喉,所以仲叫咗一條夏銘記獨有嘅鮮炸魚片。鮮炸魚片價錢係以重度計,呢條就$53,價錢都算合理。新鮮炸起嘅魚片呈金黃色,比起平時嘅炸魚片淺色少少。食落表面有油香味,魚肉鬆化唔會死實實而且有鮮味埋單時聽到隔離枱要兩包炸魚皮拎走,我都唔執輸買一包。老闆話係呢兩日新炸起,介突登包多一個膠袋以免漏氣,好貼心。第二日開嚟食仍然好脆,粉漿好薄而且無多餘調味,食到魚皮嘅原來嘅鮮味整體嚟講手打魚蛋同墨魚丸都好味,

魚蛋墨魚丸河

鮮炸魚片

整體嚟講手打魚蛋同墨魚丸都好味,而鮮炸魚片更加係必食!下次嚟要試埋魚餃同埋買自製辣椒油
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
魚蛋墨魚丸河
鮮炸魚片