2018-03-04 4486 views
週末例牌活動就係同屋企人飲茶今次就揀左太子呢間鳳城。位置夠方便,地鐵出口一分鐘唔使就見到。酒樓有兩層,眼見感覺大台佔比較多,我地雖然細台但都好好彩唔使等位。男朋友聽說過呢度既炒飯好出名,所以我地就叫左個「鳳城炒飯」。果然,真係好有著揚州炒飯既材料: 叉燒,蝦仁,蛋。特別既係加上蕃茄粒,感覺好新鮮。飯底夠濕潤,水份同油份既比例岩岩好。米飯粒粒分明,軟硬適中。三個人好快就食晒一碟,好飽點心方面選擇的確唔算多。我地叫左咸水角,鴨腳扎,燒賣仔,蓮蓉包。咸水角同出面既酒樓唔同,圓滾滾,比較挺身,外脆內軟。而其他點心就感覺差不多。之前試過銅鑼灣既鳳城酒家,對懷舊既灌湯餃念念不忘。但太子竟然係唔一樣既做法,有點失望。
週末例牌活動就係同屋企人飲茶

鳳城炒飯

咸水角

灌湯餃
2018-03-03
$100 (Lunch)
鳳城炒飯
咸水角