2019-02-26
旺角係一個時尚潮流既地方,但偏偏係旺角既煙廠街就有一間帶出香港舊風味既火鍋店—火水爐,佢既外表吸引左我入去一探究竟,令我同朋友決定左係入面完成夜晚個一餐。一入到去,內部既餐廳設計更加細緻,有『押』字樣既字牌以及舊香港風味既地磚,令人感覺置身係70、80年代既香港。晚市就有$178/$258/$298/位,我地就㨂左邊$258既套餐,原因好簡單,就係因為任食安格斯肥牛同埋海鮮拼盤呀!主菜未上之前,先有炸魚蛋同炸燒賣作開胃菜,兩款開胃小食既味道好好,可以止一止個肚餓感。我地就選擇左沙嗲味既湯底,香氣四溢,又唔係好辣,好適合我地呢啲唔係好食得辣既人。係牛方面,我地就分別㨂左安格斯肥牛同牛小排,牛小排既肉味濃郁,十分新鮮,口感非常好,我地都忍唔住叫多左兩碟!海鮮拼盤就真係有啲驚喜,種類比想像中多,鮮蝦好新鮮喔,魚片就好好口感,魚滑食落非常爽脆,生蠔好大隻,成個海鮮拼盤有喜出望外既感覺。最後就有台式甜品作結尾—雜果涼粉紅豆冰,紅豆既甜而不膩,涼粉既爽滑,雜果既果香,再加上棉花冰既冰涼,非常之特別既甜品。