2020-07-15 613 views
最近公司忙到連lunch都冇時間食, 又要OT, 個肚餓到打哂鼓, 同事建議食任飲任食火鍋, 剛好走到廣華街有間"火水爐"任食火爐, 幾年前食過, 印象幾多野食。餐廳環境以懷舊港式做主題, 幾有特色。混醬配料先上檯, 原來已經轉左新MENU, cut左海鮮併盤, 轉左直接打邊爐, 湯底以滋潤養生為主, 六選一, 揀左花膠海鮮雞鍋, 所有order都係click order紙落單,份量都以人頭計, 食完先可以再叫, 但嫌肉類每人每次order都只限獲分一片, 確實要全程不停遞order紙密密食!花膠海鮮雞鍋湯底, 上檯時店員建議湯滾起就食得, 有多件雞件, 肉質偏實兼有d鞋口, 花膠夠林, 稍微索左個湯, 湯底還算清甜慢慢嘆住個湯底, 等火鍋配料, 火鍋配料一次過黎, 一般平時打邊爐食既都有, 部份款式需單碟收費,豚肉算係幾嫩, 極上安格斯、美國珍寶兩款肥牛質素唔太差, 但每次比既份量慷慨d會好得多鵝腸唔肥, 質地好薄好乾身; 芝士腸爆脂,魚蛋很有小販既風味, 牛丸彈牙;魷魚同牛柏菜都好爽。炸魚片香脆罐裝汽水任飲, click order落單至於服務質素, 其中一位中年女侍應有侍改善,

餐廳環境以懷舊港式做主題, 幾有特色。

混醬配料先上檯,

份量都以人頭計, 食完先可以再叫,

慢慢嘆住個湯底, 等火鍋配料,
豚肉算係幾嫩,

鵝腸唔肥, 質地好薄好乾身; 芝士腸爆脂,
魚蛋很有小販既風味, 牛丸彈牙;魷魚同牛柏菜都好爽。

炸魚片香脆

罐裝汽水任飲, click order落單

至於服務質素, 其中一位中年女侍應有侍改善, 點單時有點面色和說話, 幸好另外兩位侍應都有禮。
2020-07-06
2020-05-17 1531 views
環境:👍👍👍👍👍服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:😍😍😍😍影相:📸📸📸📸📸Encore:90%📝進入前要度體溫➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖係屯門都有食過「火水爐」嘅雞煲一直都係有讚冇彈但始終都係想食下總店嘅雞煲究竟會吾會有咩吾同呢今日終於的起心肝,一於出發去總店啦.環境離遠就見到五光十色嘅五六十年代霓紅燈牌門口嘅佈置,模擬住五六十年代嘅電影戲院上到樓上,一枱一凳都散發住懷舊嘅氣息如牆上嘅舊時代貼圖,懷舊收音機,喇叭再播住一首首經典歌曲,懷舊氣氛濃烈!即時未睇餐牌,已經開始影相打卡啦.餐牌餐牌同屯門分店一樣揀左安格斯花膠火鍋放題套餐.雞煲六款湯底中,揀左雞煲湯底先食雞煲,再用雞煲汁打邊爐又雞煲又邊爐,一次過滿足兩個願望店員會先上八成熟嘅雞煲同set 好個timer,約5分鐘就可以食雞煲嘅材料,真係豐富到哇哇聲最頂層,可以見到大大件嘅花膠每塊花膠都好厚身而且有6~7cm長份量仲要好多,好似食極都仲有花膠吸盡醬汁嘅精華口感彈牙又帶咬勁,超正再上面就係滿滿嘅雞塊雞塊頗為大舊,仲啖啖都係肉添肉質嫩滑,入味非常.火鍋食完雞煲,可叫店員落高湯打邊爐啦任食配料分為5類肉類,粉麵,水餃,丸類同蔬菜類任食嘅肉類包括
環境:👍👍👍👍👍

係屯門都有食過「火水爐」嘅雞煲
一直都係有讚冇彈

但始終都係想食下總店嘅雞煲
究竟會吾會有咩吾同呢

今日終於的起心肝,一於出發去總店啦

離遠就見到五光十色嘅五六十年代霓紅燈牌
門口嘅佈置,模擬住五六十年代嘅電影戲院
上到樓上,一枱一凳都散發住懷舊嘅氣息
如牆上嘅舊時代貼圖,懷舊收音機,喇叭
再播住一首首經典歌曲,懷舊氣氛濃烈!
即時未睇餐牌,已經開始影相打卡啦

餐牌
餐牌同屯門分店一樣
揀左安格斯花膠火鍋放題套餐

雞煲
六款湯底中,揀左雞煲湯底

先食雞煲,再用雞煲汁打邊爐
雞煲又邊爐,一次過滿足兩個願望

店員會先上八成熟嘅雞煲
同set 好個timer,約5分鐘就可以食

雞煲嘅材料,真係豐富到哇哇聲

最頂層,可以見到大大件嘅花膠
每塊花膠都好厚身而且有6~7cm長
份量仲要好多,好似食極都仲有

花膠吸盡醬汁嘅精華
口感彈牙又帶咬勁,超正

再上面就係滿滿嘅雞塊
雞塊頗為大舊,仲啖啖都係肉添

肉質嫩滑,入味非常

火鍋
食完雞煲,可叫店員落高湯打邊爐啦

任食配料分為5類
肉類,粉麵,水餃,丸類同蔬菜類
任食嘅肉類包括極上安格斯牛,美國珍寶肥牛
同黑毛豬肉片
呢款極上安格斯牛,色澤紅潤,雪花均勻
係鍋中刷幾秒即可
肉味濃郁,入口即融,果然係極上

食多幾轉就可以回本啦

而黑毛豬肉片切成薄片,肉質結實
瘦肉較多帶咬勁

其他配料,至少有五十款
小妹最推薦水餃同韭菜餃
水餃其實係鳳城水餃
有木耳絲,荀,豬肉,鮮蝦等
材料有豐富

韭菜餃好新鮮,綠油油嘅韭菜,韭菜香十足

飲品
4款飲品係任飲,其餘要補差額
2020-05-15
2020-09-08 49 views
以前同朋友聚餐,聽過依間好好食,咁今日有機會就黎試下!首先依家限左人數,空間感一流,兩人自己一張大圓枱,佢係以點叫方式任食,不過開頭唔習慣寫既數量,因為寫蘿蔔2,佢真黎得兩片,唔緊要,我之後就寫埋量,佢都跟足我寫既份量,肉好食,特別腩片,好有豬肉味,都幾新鮮;雞煲雖然我已經話微辣,但都太辣,結果要加多啲湯先得,但雞煲好食既,只係微辣都好辣啫;服務好好;作為火鍋店,最重要係肉類,但我亦要帶出一點,就係一間火鍋店會唔會有返頭客,丸就係重點,丸佢用難食既丸,佢既選擇已經少,但都唔好食,好難有返頭客,例如沙律丸,好難有唔好食,但佢就用左cheap個隻,所以有啲失落,再試芝心丸,都係難食個隻。希望佢地可以改善d丸。
以前同朋友聚餐,聽過依間好好食,咁今日有機會就黎試下!

2020-09-08
Celebration
Birthday
  • 西班牙黑毛豬
2020-08-16 143 views
花膠雞煲個味道幾好, 我哋四個人食, 都可以分開兩次食。個套餐裏面嘅食物唔係特別名貴, 但係好豐富, 每樣都有少少, 個配搭非常之好。不過佢冇跟蔥,蒜頭。 請記得自己準備。個雞煲都算幾辣, 啲花膠都多。 不過落煲嘅時候要記得keep住搞, 唔係要用細火,吾係好快燶。份量最少係菜,4個人真係吾阿菜食。不過吾緊要啦我哋喺外賣自取,仲要遲到。 我返到屋企啲嘢食都冇走樣。呢個價錢,有呢個質素其實係非常扺食。而且佢係款多量少所以感覺好多野食。絕對可以encore. 希望小店捱得住
花膠雞煲個味道幾好, 我哋四個人食, 都可以分開兩次食。
不過佢冇跟蔥,蒜頭。 請記得自己準備。

份量最少係菜,4個人真係吾阿菜食。不過吾緊要啦

我哋喺外賣自取,仲要遲到。 我返到屋企啲嘢食都冇走樣。

絕對可以encore. 希望小店捱得住

📍火水爐🔥💧🥘雖然呢排唔係打邊邊既好時機☹️但不得不說呢間野幾正🙌🏻🙌🏻早排同fd子去嗌咗個鴛鴦鍋底 分別係沙嗲湯底同麻辣湯底🌶🌶🌶個沙嗲湯底超濃勁正!直頭䜴油都唔使點 啲肉已經勁入味😋😋而麻辣湯底嗰度係有鴨血嘅😍好似喺台灣夜市食嗰啲鴨血🥰🥰 又辣又爽 鍾意食🌶同鴨血一定要嗌呢個湯底😳😳而配料方面就同其他火鍋店大同小異啦🙈不過呢 佢就全部都係要落order而無個bar比你自己執想要既配料🐶但睇得岀牛肉比岀面既任食火鍋店高汁 肉質比較厚身 唔會淥完之後得翻丁屎咁細塊🤣🤣🤣 配佢個沙嗲湯底真係正🙌🏻我比佢個湯底💯分👻-📍INFO評分🚥:9/10價錢💰:HKD238再加一地址📍:火水爐冰室火鍋 (旺角)旺角煙廠街33號朗廷軒1樓營業時間🕰:🕒星期一至星期四 17:00-00:00🕓星期五至星期六 17:00-01:00🕔星期日 17:00-00:00-
📍火水爐🔥💧🥘
雖然呢排唔係打邊邊既好時機☹️但不得不說呢間野幾正🙌🏻🙌🏻

個沙嗲湯底超濃勁正!直頭䜴油都唔使點 啲肉已經勁入味😋😋

我比佢個湯底💯分👻
📍INFO
評分🚥:9/10
價錢💰:HKD238再加一
地址📍:火水爐冰室火鍋 (旺角)
旺角煙廠街33號朗廷軒1樓
營業時間🕰:
🕒星期一至星期四 17:00-00:00
🕓星期五至星期六 17:00-01:00
🕔星期日 17:00-00:00
2020-07-19 136 views
至從疫情後,很久沒外出和朋友一起吃晚飯。所以今日相約了一位好朋友去找一個好地方吃過痛快。當然火煱都有大半年無食過。所以今次就選擇咗一間由朋友推介的火鍋店,位於旺角嘅火水爐。先講裝修,這間餐廳的裝潢很有香港味道,而且衛生情況也非常之好。這裏的湯底也很多選擇,而且也很特別,我和朋友都喜歡食辣,但是也不能吃太辣,所以我們點了一個鴛鴦鍋,一半是麻辣鍋,是小辣的,而另一半是皮蛋莧茜湯,湯底非常濃郁,而且這裏的麻辣湯小辣真的是剛剛好的辣度,因為平常有很多餐廳的小辣也是很辣的。食物的選擇也很不錯牛肉也有兩三款的選擇,而且我是一個很喜愛吃雲吞和水餃的人,他的餃子真的很好吃,所以我也吃了不少,吃火鍋當然要有響鈴和炸魚皮,這兩個都還是很爽脆,代表了他們沒有把食物放了很久。最後這裏其中一樣很特別的事,他們有戰碗,可讓我這個吃火鍋不能缺少啤酒的人,好好和朋友暢飲一番。每個人收費才是$240 ,在旺角區可說是很優惠的價錢,而且還是任食任飲,在旺角區隨便去一間餐廳吃不飽也要附上這個價錢。
至從疫情後,很久沒外出和朋友一起吃晚飯

今晚同老友見面,應該係開心的,仲要係 belated birthday dinner,呢間野 $238一位,食120分鐘,過時每20分鐘要收錢,食唔晒嘅嘢亦都要收錢,呢樣野我同我啲朋友都明因為人地要做生意,但好明顯呢間野就唔識乜嘢叫做語言的藝術,今晚我地食左兩個半鐘,期間佢哋嘅員工不斷地提我地夠鐘,同埋食唔晒嘅嘢要俾錢(提左好多次,提到我地都滾滾地,不過我地係ok的)最後佢哋係我地未食完嘅嘢成煲收左去,咁又係一個乜嘢態度呢?係咪一個做服務性行業應有嘅態度呢?呢間野其實環境同食物係幾好嘅,但奈何服務質素真係有啲問題,我諗佢哋嘅管理層要好好地考慮一下認真去面對呢個問題

2020-07-06
2020-07-06 67 views
門面好似舊式戲院咁,上到去見到裝修,枱櫈都係大排擋最舊式既,今晚要懷舊一下。套裝唔貴,我揀左招牌花膠麻辣雞煲,花膠夠厚身,沾左汁變得有麻辣香,雞份量足,幾多肉,又夠味食完落雞湯去打邊爐啦,好多肉啱晒食肉獸既我安格斯牛肉夠牛味,肉味濃又爽口海鮮拼盤足料,蠔大隻厚肉又鮮甜,蝦爽口彈牙,墨魚滑爽,蜆肉鮮甜炸魚皮酥脆,點下湯辣辣地咁仲好食脆皮炸鈴3秒吸收晒湯精華,入面仲脆身 抽風做得好,唔焗,職員好有禮貌,下次會再黎!

食完落雞湯去打邊爐啦,
好多肉啱晒食肉獸既我

安格斯牛肉夠牛味,肉味濃又爽口

炸魚皮酥脆,
點下湯辣辣地咁仲好食

脆皮炸鈴3秒吸收晒湯精華,
入面仲脆身

抽風做得好,唔焗,職員好有禮貌,
下次會再黎!
2020-06-01
2020-07-02 76 views
太耐冇出旺角唔知做乜好,去到波鞋街附近搜尋一下見到呢間火鍋店多人推介,即管過嚟試吓。過到嚟都已經晚上九點,點知仲要等位,呢個時候係咪真係咁多人呀!等咗10幾分鐘終於有位!呢個火鍋形式有好多個價錢選擇任食配料,價錢嘅分別就係選擇唔同嘅牛,而且牛都係任食的,牛魔王一定啱雖然係任食但係湯底都唔係求其,我叫咗花膠雞湯底,湯底配料十足,好多花膠,淨係飲湯都抵而我今次揀咗係可以任食安格斯牛肉,珍寶肥牛同埋黑毛豬肉片。$238@一位每次來的配料雖然不多,避免浪費,但係都係來足的,而且快各款配料都非常新鮮!這個價錢真係抵食

每次來的配料雖然不多,避免浪費,但係都係來足的,而且快
各款配料都非常新鮮!這個價錢真係抵食

2020-06-30 75 views
阿華田脆脆西多士好肥,好好味,鐘意食阿華田的人一定要試。☕️雞翼撈一丁麵 配回味雞醬撈 ($48)相對普通茶記的公仔撈麵系偏貴,而且系超級無敵辣!☕️阿華田脆脆阿華田味好濃!
阿華田脆脆西多士
好肥,好好味,鐘意食阿華田的人一定要試。
☕️

雞翼撈一丁麵 配回味雞醬撈 ($48)
相對普通茶記的公仔撈麵系偏貴,而且系超級無敵辣!
☕️

阿華田脆脆
阿華田味好濃!
雖然呢排天氣熱熱地 都無損我哋打邊爐嘅雅興 見到火水爐有個238嘅安格斯花膠火鍋餐 抵食得來選擇亦都唔少!餐廳走懷舊港式風情路線 入到去猶如置身於舊式香港大排檔 別具風味湯底我哋揀咗濃厚花膠雞湯 估唔到非常足料 花膠非常多同大塊 而且有成大隻雞😳 雞肉炆到好嫩滑 唔鞋口 湯底仲吸收咗晒雞嘅精華 非常濃味!! 我哋飲咗成兩碗湯先至開始打邊爐😂極上安格斯牛放入湯內烚一會再放入口 十分香滑 無需大力咀嚼 入口即溶 十分高質美國珍寶肥牛肥牛幾重牛味 脂肪比例平均 口感嫩滑彈牙 而丸類總括嚟講都相當出色 同埋有幾多出面比較少見嘅選擇 好似爆漿魚丸 龍蝦沙拉丸同埋玉米貢丸咁 我尤其鍾意流心芝士丸 一咬開就係爆漿濃郁嘅芝士! 而龍蝦沙拉丸內餡甜甜地 口感彈牙~蔬菜方面 粟米十分香甜 芋頭好粉 我們仲點了一些菇類和蔬菜拼盤 用料新鮮!

極上安格斯牛

美國珍寶肥牛
肥牛幾重牛味 脂肪比例平均 口感嫩滑彈牙

今晚約左好耐無見既朋友仔打邊爐,好友揀左位於旺角煙廠街既火水爐冰室火鍋。裝潢以70年代風格為背景,有齊夜總會招牌、康樂棋壁畫等,霓紅燈牌散發住懷舊氣息,古舊既傢俬同擺設,打卡影相一流!揀左安格斯花膠火鍋放題,可以招牌湯底六選一,再任飲任食特選火鍋配料。濃厚花膠雞湯鍋金黃色湯底濃而不膩勁鮮甜,啖啖都係滿滿膠原蛋白,養生又養顏。厚身花膠爽口滑溜,口感極佳,雞件肉嫩味鮮好入味。任食配料分肉類、粉麵、水餃、丸類、蔬菜類、火鍋配料,亦可加錢點超特價海鮮等。欣賞食物選擇多,份量係人頭計,咁就可以試多幾樣,唔怕食唔哂。任食肉類有極上安格斯牛、美國珍寶肥牛,肉質軟嫩,牛味濃郁,肉汁豐富,有驚喜!黑毛豬肉片清甜而滑嫩,油脂豐富。其他配料我會推薦新鮮爽脆響鈴、較嫩滑豆腐、爽口宜人粉絲、爽滑彈牙口感豐富既墨汁墨魚丸。食飽飽勁滿足,期待下次再到訪。
今晚約左好耐無見既朋友仔打邊爐,
好友揀左位於旺角煙廠街既火水爐冰室火鍋

裝潢以70年代風格為背景,
有齊夜總會招牌、康樂棋壁畫等,
霓紅燈牌散發住懷舊氣息,
古舊既傢俬同擺設,打卡影相一流!

揀左安格斯花膠火鍋放題
可以招牌湯底六選一,
再任飲任食特選火鍋配料。

濃厚花膠雞湯鍋
金黃色湯底濃而不膩勁鮮甜,
啖啖都係滿滿膠原蛋白,養生又養顏。
厚身花膠爽口滑溜,口感極佳,
雞件肉嫩味鮮好入味。

任食配料分肉類、粉麵、水餃、
丸類、蔬菜類、火鍋配料,
亦可加錢點超特價海鮮等。

欣賞食物選擇多,份量係人頭計,
咁就可以試多幾樣,唔怕食唔哂。

任食肉類有極上安格斯牛、美國珍寶肥牛,
肉質軟嫩,牛味濃郁,肉汁豐富,有驚喜!
黑毛豬肉片清甜而滑嫩,油脂豐富。

其他配料我會推薦新鮮爽脆響鈴、
較嫩滑豆腐、爽口宜人粉絲、
爽滑彈牙口感豐富既墨汁墨魚丸。

食飽飽勁滿足,期待下次再到訪。
2020-06-22
2020-06-27 58 views
放工和同事一齊去咗旺角買手機配件,行咗幾個商場後,都覺得有啲肚餓,係附近一間叫火水爐嘅鋪頭食餐好嘢,樓上鋪,環境需然細啲但充滿懷舊氣息,侍應招呼咗我地之後,介紹咗有幾個套餐特別抵食,我地揀咗一個238元嘅任食極上安格斯牛,湯底都有好多選擇,同事要咗個碧綠芫茜花膠皮蛋鍋,其他配料揀咗有雲吞,午餐肉,腸仔,墨汁墨魚丸,水鮫,枝竹,同炸魚皮,美國珍寶肥牛,又叫咗一碟黑毛豬肉片,安格斯牛肉擺盤放得好靚,肉質味濃,入口唔太冧,美國珍寶肥牛都唔錯,配埋個自己調制嘅醬汁,美味非常,因為太肚餓,所以好快又再叫多一輪,同事覺得下次可以叫多幾個同事一齊食,聯絡吓。

,樓上鋪,環境需然細啲但充滿懷舊氣息,

侍應招呼咗我地之後,介紹咗有幾個套餐特別抵食

美國珍寶肥牛,又叫咗一碟黑毛豬肉片

,安格斯牛肉擺盤放得好靚

美味非常

2020-06-22 80 views
場內佈置懷舊,連枱櫈都要舊式的,我點了任飲任食套餐招牌花膠麻辣雞煲,花膠大片,爽滑彈牙,麻辣小辣已辣度不少,雞件爽滑食完雞可以選湯底打邊爐,我選了沙嗲,濃味不嗆喉特級安格斯牛最吸引,牛味最濃,爽滑,滿口油脂香黑毛豬肉片味道清淡,口感爽海鮮拼盤蠔甜美、蝦爽口、墨魚滑爽、蜆鮮甜,脆肉鯇爽脆炸魚皮沾湯料,吸味又脆中帶沙嗲香脆炸響鈴燙3秒最好味,外軟內脆,滿滿沙嗲汁好惹味裝潢如大排擋,人流旺,材料新鮮,大滿足
場內佈置懷舊,連枱櫈都要舊式的,我點了任飲任食套餐

食完雞可以選湯底打邊爐,我選了沙嗲,濃味不嗆喉

特級安格斯牛最吸引,
牛味最濃,爽滑,滿口油脂香

黑毛豬肉片
味道清淡,口感爽

海鮮拼盤
蠔甜美、蝦爽口、墨魚滑爽、蜆鮮甜,脆肉鯇爽脆

炸魚皮
沾湯料,吸味又脆中帶沙嗲香

脆炸響鈴
燙3秒最好味,外軟內脆,滿滿沙嗲汁好惹味

裝潢如大排擋,人流旺,材料新鮮,大滿足
2020-04-22
2020-06-13 115 views
提起大眾懷念的舊時代,必定是香港充滿特色的50-60年代,無論玩具、家庭用品、時裝、地標及食物也甚巨標誌性,例如人力車、祝君安好毛巾、白飯魚鞋、公仔紙及《老夫子》漫畫等⋯⋯而今次與朋友品嚐之餐廳正是用了該時代其中一件代表性物件而命名正所為打邊爐最緊要係個爐!以60年代為主題的火鍋店以「火水爐」命名確實最貼切不過,港式霓虹燈、黑白色格仔地磚及舊式戲院裝潢作門面,好奇心驅使朋友與我進入試試 沿著樓梯步行至上一層都陳列著仿懷舊戲院海報,樓上一整層都風味十足,加入了多個懷舊元素例如康樂棋牆身、彷綠色鐵窗戶、木紋接枱及當時流行之橘橙色,彷如置身如咸豐時代,唯一不同當然是環境舒適,空調充足,所有用具及設施都整潔乾淨共有三款花膠放題套餐,同樣也可任飲任食部分食料,亦附有美國珍寶肥牛及黑毛豬肉片,分別在於可多選安格斯牛、牛小排或兩者皆有。湯底最多有六款選擇,我倆也覺特濃花生沙嗲甚為吸引,決定來個安格斯花膠火鍋配特濃花生沙嗲湯底!點食材紙共一張二頁,除標示價錢之配料要收價外,其他均可任點任添,雖然款式不多但種類不缺有肉類、海鮮、丸類、粉類、蔬菜及餃子等,總算五臟俱全等待湯底大架光臨期間,總是自製醬料之時

等待湯底大架光臨期間,總是自製醬料之時,醬料架仍共用,自取所需後便會收回。雖只有六款醬料但已集齊機本所需