2006-08-05
食完精彩嘅法包後,就走過對面老趙老舖食正餐。諗起自己細細個嗰陣成日同阿爸阿媽"撻拖"落嚟食,好懷念...人算幾多,大部份都似係專登入嚟食,食食吓仲見到要等位添,可見有麝自然香...同女友諗住食得簡單D,只係叫咗扎肉凍檬、三寶飯及粉包。粉包皮煙韌,餡份量適中,配合精彩絕倫嘅特製魚露,無得彈...講起呢個魚露就真係無得傾,一睇色水就知佢掂,指天椒及酸瓜碎份量十足,但啖落又唔會過酸及過甜,係有生以來食過最好嘅魚露。我同女友竟然夠膽差唔多倒晒人哋成樽魚露,實在太誇張..有咗呢樽魚露,基本上乜嘢都可以變成佳餚。凍檬大大碗,檬粉算煙韌,配上魚露,good..三寶係豬扒,雞翼及扎肉。師傅非常聰明地將豬扒片得薄薄,令到豬扒變得更入味,食到啃晒手指;雞翼好"香茅",醃得夠味,心諗都好耐未食過咁香茅嘅雞翼..埋單一百蚊有找,雖然對好多人嚟講,呢度地點係比較隔涉,但淨係為咗個魚露都值得入嚟..P.S. 以後都唔會再去山林道嗰兩間分店,要食就情願行遠d嚟呢度..