2022-09-14
今日同屋企人出去食飯, 特登揀咗一間喺灣仔嘅中菜館。見到網上評價都幾好,同埋驚好難book,所以即刻諗都冇諗book咗先😆去到嘅時候個環境都幾好,裝修都幾靚, 而且位置比較寬敞。唔會覺得同隔籬位好近👍🏻可以坐得舒舒服服食個飯👍🏻服務員嘅態度都幾好,喺中菜館來講都算好有禮貌👍🏻睇Menu嘅時候就發現原來呢度都有好多懷舊嘅菜式,而且個價錢仲要唔貴。我覺得都幾抵食。跟住我哋就叫咗幾樣嘢食,分別係蟹肉粟米羹, 順德煎釀土鯪魚同懷舊錦鹵脆戈巴。首先講咗蟹肉粟米羹先,味道超鮮甜。有好用濃郁嘅粟米味,而且有勁多蟹肉喺入邊。呢一個價錢食到入咁多蟹肉嘅粟米羹,真係超值到爆。👍🏻跟住爸爸話一定要食嘅順德煎釀土鯪魚。做法正宗,用咗成條魚嚟釀鯪魚。 煎釀三寶就食得多,咁樣食煎釀鯪魚都係第一次👍🏻而且味道鮮甜,雖然佢炸得好香口。但一啲油膩嘅感覺都冇。爸爸都食到讚口不絕😋😋之後就係懷舊錦鹵脆戈巴。材料十足,個甜酸汁有好香濃嘅鮮蝦同蕃茄味👍🏻。連埋個鍋巴一齊食,感覺脆口得來又唔會好膩。個配搭真係好唔錯。好容易就食晒,仲要額外叫多份鍋巴👍🏻呢間嘢嘅味道都幾好味,而且服務都幾周到。爸爸媽媽對呢餐得好滿意,好大機會之後會