2018-01-20
同朋友出旺角打邊爐 ,對方話搵咗一間好得意嘅火鍋餐廳,去到餐廳樓下,又真係幾特別。門口設計好似80、90年代嘅戲院,周圍仲掛咗好昔日人手畫嘅戲院海報,好令人懷念。上到餐廳樓上,全部都係折枱, 餐餐碟碟 都好好舊式,但係新淨既,睇得出店主既用心,好正既feel 💓💓 我哋都係食安格斯火鍋任食套餐( 258元)當中包含一款小食 原來係炸魚蛋同炸燒賣,炸得外脆內軟,點汁食,惹味到飛起。食完小食再上雞煲我哋要咗小辣,但已經好惹味,汁係偏辣不是偏甜,所以食到最後係有啲覺得好辣。醬汁調教得黏稠度剛好,唔會覺得成口醬或太水,非常好。雞肉入味,肉質嫩😋煲入面一人有隻鮑魚,好正湯底叫了招牌番茄蟹鍋足料一隻大蟹滾起之後,我哋放入其他海鮮同埋魷魚片 ,令湯底更鮮味食材都頗新鮮,除咗一開始嘅海鮮盤之外,其他都可以任叫任食。海鮮盤有8隻蝦有蠔、有大蜆、有脆鯇… 食物新鮮,特別係魷魚片好厚但爽口彈牙。 墨丸貢丸唔係一團粉個種,入面有粒粒,味道好鮮。雲吞水餃皮夠薄,食多2隻都唔會好滯。 最尾我有食湯底的大蟹,勁多肉,好鮮味! 最後來碗涼粉冰做結尾紅豆好大粒,好甜配涼粉,生果,有口感又好味以前細個阿媽成日買涼粉,當時
我哋都係食安格斯火鍋任食套餐( 258元)
食完小食再上雞煲
醬汁調教得黏稠度剛好,唔會覺得成口醬或太水,非常好。
雞肉入味,肉質嫩😋
煲入面一人有隻鮑魚,好正
湯底叫了招牌番茄蟹鍋
足料一隻大蟹
滾起之後,我哋放入其他海鮮同埋魷魚片 ,令湯底更鮮味
食材都頗新鮮,除咗一開始嘅海鮮盤之外,其他都可以任叫任食。
海鮮盤有8隻蝦有蠔、有大蜆、有脆鯇…
最後來碗涼粉冰做結尾
紅豆好大粒,好甜
配涼粉,生果,有口感又好味
以前細個阿媽成日買涼粉,當時覺得唔好食,但現在真的好懷念。