2022-05-23 1220 views
一入門口就知道呢間係經營超多年嘅老店,裝修夥計味道都好懷舊,正合心意。五個人四餸一湯,包括鹽焗雞半隻、炸大腸拼腰肝卷、枝竹炆斑頭腩、梅菜扣肉及胡椒豬肚湯,另外叫咗一碗白飯兩罐汽水先至係$678,真係價廉物美。鹽焗雞半隻都算大份,雞肉夠香夠嫩。梅菜扣肉我話就話邪惡,不過呢間舖頭嘅扣肉偏瘦,雖然都係脂肪同瘦肉一層一層咁隔開,不過脂肪比例明顯低,食得健康啲都係好嘅。腰肝卷係幾樣之中最好食,豬腰豬肝同蔬菜切絲然後包住炸,味道同口感都唔錯,點少少醋就冇咁油膩。炸大腸都唔錯,揸得夠乾身,可以做雙拼都真係好開心,因為可以食多啲款式。枝竹斑頭腩個份量都幾大,斑頭腩肉都算多,記得喺出面其他地方食過,都差唔多嘅價錢但係份量就少好多。啲支竹吸咗斑頭腩嘅魚汁特別好味。個胡椒豬肚湯又係一絕,胡椒味剛剛好唔會太搶喉,豬肚洗得乾淨冇豬羶味,個湯煲得好靚,係超值選擇。呢碗綠豆沙雖然係送嘅,不過一D都唔失禮。

鹽焗雞半隻都算大份,雞肉夠香夠嫩。
呢碗綠豆沙雖然係送嘅,不過一D都唔失禮。
2022-05-20