自細喺深水埗長大,兒時幫襯開嘅食肆,剩返「合益泰」、「公和」同埋「合成」等幾間,買少見小。不過,「合成」就好多年前就已經搬咗去九龍城,喺舊址「清真牛肉館」旁。今晚嚟「清真牛肉館」食晚飯,好想食嘅咖喱牛腩竟然沽清,意猶未盡,想起隔兩條街嘅「合成糖水」,順路探訪。「合成」賣嘅係潮式糖水,佢哋有一種潮式糖水料叫清心丸,喺外面嘅糖水舖較少可以搵得到。清心丸呈方糖大小嘅透明形狀,咬落口感非常煙韌,喺嚟「合成」必叫嘅選擇。基本上,所有嘅糖水湯底及配搭嘅糖水料,已一早分開煮好盛起,待客人落好單,再合併成各種口味嘅糖水,所以,我成日諗,間舖頭名,係咪由此而來?今晚叫咗兩款糖水,分別係清熱百合綠豆清心丸👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👎🏾綠豆沙加咗臭草,好清香微微帶甜,食落感覺好下火,加埋煙靭嘅清心丸,完美配搭。冰花蓮子雪耳西米👍🏼👍🏼👎🏾👎🏾👎🏾落單時,侍應姐姐問落唔落奶同埋冰?原來啲冰係用冰粒,冰粒略大,如果可以改用沙冰,可能效果會仲好啲,而奶就用上咗花奶。可能煮蓮子嘅糖水,落得重手咗,食落略甜。幾羹過後,竟然撈到蚊螆一小隻。其實老式食肆好多時,味道未必會係好特別,我們更多的是慶幸,喺時代巨輪下,還偶有機會可以回味

今晚叫咗兩款糖水,分別係
清熱百合綠豆清心丸👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👎🏾
冰花蓮子雪耳西米👍🏼👍🏼👎🏾👎🏾👎🏾

其實老式食肆好多時,味道未必會係好特別,我們更多的是慶幸,喺時代巨輪下,還偶有機會可以回味的一份兒時回憶。當然,衛生情況就必須與時並進嘅。