🍽 潮州合成糖水📍 九龍城龍崗道9號百合蓮子清心丸👾小編認為百合蓮子清心丸係成個合成糖水裏面最好食嘅糖水。蓮子超級鬆化 ,一啲都唔硬,而且糖水好清甜,超級值得推薦冰花綠豆清心丸🐻呢一個糖水係佢哋嘅招牌之一,綠豆味道好出,最重要係個清心丸。清心丸味道有少少似蒟蒻,雖然清心丸冇乜味道,但係配埋綠豆沙,有一種清涼嘅感覺。冰花蓮子紅豆清心丸👸🏻紅豆沙份量好充足,每一啖都有紅豆沙 。蓮子唔使講就一定係超級鬆化,同出邊食嘅蓮子一啲都唔同,再配埋清心丸,絕對係適合每一個需要補血既女人去食。環境:💛💛💛3/5衛生:💛💛💛3/5食物:💛💛💛💛💛5/5價錢:💛💛💛💛💛5/5 ($105/3=35)P.S. 夏日炎炎當然要食一個冰凍嘅糖水啦! 我哋十分推薦合成!中式糖水黎講,佢真係做得十分出色。去合成糖水唔食清心丸等於冇食過。而家傳統嘅糖水小店寥寥可數,合成價錢又合理又好食,份量又充足,切勿錯過。👍🏻IG: Hungrydog_hk
🍽 潮州合成糖水

📍 九龍城龍崗道9號

百合蓮子清心丸👾

冰花綠豆清心丸🐻

冰花蓮子紅豆清心丸👸🏻

環境:💛💛💛3/5
衛生:💛💛💛3/5
食物:💛💛💛💛💛5/5
價錢:💛💛💛💛💛5/5 ($105/3=35)

IG: Hungrydog_hk
  • 蓮子百合清心丸
2022-07-23 45 views
多年無食,突登去買, 芝麻糊竟然食到有馬蹄,亦覺得唔好食,無下次了,真係好多間好食過佢,真心失望!多年無食,突登去買, 芝麻糊竟然食到有馬蹄,亦覺得唔好食,無下次了,真係好多間好食過佢,真心失望!

TakeAway
自細喺深水埗長大,兒時幫襯開嘅食肆,剩返「合益泰」、「公和」同埋「合成」等幾間,買少見小。不過,「合成」就好多年前就已經搬咗去九龍城,喺舊址「清真牛肉館」旁。今晚嚟「清真牛肉館」食晚飯,好想食嘅咖喱牛腩竟然沽清,意猶未盡,想起隔兩條街嘅「合成糖水」,順路探訪。「合成」賣嘅係潮式糖水,佢哋有一種潮式糖水料叫清心丸,喺外面嘅糖水舖較少可以搵得到。清心丸呈方糖大小嘅透明形狀,咬落口感非常煙韌,喺嚟「合成」必叫嘅選擇。基本上,所有嘅糖水湯底及配搭嘅糖水料,已一早分開煮好盛起,待客人落好單,再合併成各種口味嘅糖水,所以,我成日諗,間舖頭名,係咪由此而來?今晚叫咗兩款糖水,分別係清熱百合綠豆清心丸👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👎🏾綠豆沙加咗臭草,好清香微微帶甜,食落感覺好下火,加埋煙靭嘅清心丸,完美配搭。冰花蓮子雪耳西米👍🏼👍🏼👎🏾👎🏾👎🏾落單時,侍應姐姐問落唔落奶同埋冰?原來啲冰係用冰粒,冰粒略大,如果可以改用沙冰,可能效果會仲好啲,而奶就用上咗花奶。可能煮蓮子嘅糖水,落得重手咗,食落略甜。幾羹過後,竟然撈到蚊螆一小隻。其實老式食肆好多時,味道未必會係好特別,我們更多的是慶幸,喺時代巨輪下,還偶有機會可以回味

今晚叫咗兩款糖水,分別係
清熱百合綠豆清心丸👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👎🏾
冰花蓮子雪耳西米👍🏼👍🏼👎🏾👎🏾👎🏾

其實老式食肆好多時,味道未必會係好特別,我們更多的是慶幸,喺時代巨輪下,還偶有機會可以回味的一份兒時回憶。當然,衛生情況就必須與時並進嘅。
2022-05-07 230 views
天氣開始熱 即刻食返轉糖水降下溫先又黎到九龍城我最鍾意食既糖水舖🧡•冰花綠荳清心丸熱熱地 一定要叫冰花底食落連埋冰粒仔 綠豆夠起沙好鬼鍾意 重點係清心丸一定要叫清心丸 仲成功令到身邊人都中左清心丸既毒 YEAH🧡清心丸夠煙韌 大愛呀•雷沙湯丸一個話想食 另一個話好呀熱辣辣嘅雷沙湯丸連埋面頭嘅花生碎一齊食芝麻餡超級鍾意食完大家都好開心好幸福🧡💚
天氣開始熱 即刻食返轉糖水降下溫先

一個話想食 另一個話好呀
熱辣辣嘅雷沙湯丸連埋面頭嘅花生碎一齊食
芝麻餡超級鍾意食完大家都好開心好幸福🧡💚

2022-04-26 282 views
相信合成糖水喺九龍城已經係街知巷聞歷史悠久,今日就等我介紹吓佢最出名嘅蓮子同埋清心丸啦,佢哋差唔多每款嘅糖水都有蓮子喺入面,每日都係人手洗乾淨同埋去皮,仲要熬六至七個鐘,先令到佢嘅口感鬆化綿密,至於清心丸係用左潮州特有既「城鵝粉」製作而成,同水搓團後切成細粒,色澤透明、口感好似果凍咁彈牙,超受歡迎,佢仲有清熱消暑嘅作用添,所以我特別鍾意佢哋嘅清心丸💚💚所以我哋今次就叫咗個冰花蓮子雪耳清心丸同埋腐竹薏米清心丸,佢會有凍食同暖食,味道都唔會差好遠,但如果唔鍾意食薏米嘅你就唔好嚟呢度食啦,因為佢全部預先就已經有薏米喺度,唔可以走薏米😌😌兩款糖水嘅味道都係正,甜度適中,餡料又多,佢每一碗都係滿滿嘅薏米,平時我都唔係好好薏米,但係呢一間嘅薏米我係完全冇得抗拒,清心丸又夠大粒,絕對唔孤寒,未試過嘅一定要試是啦👍🏻👍🏻👍🏻

TakeAway
以前上課的時候 常常來九龍城搵食 👅 一直有想嘗試鼎鼎大名的合成糖水!可是年少時 大家都不愛傳統中式糖水 🥵 大家都偏愛打卡able 西式的甜品〰️ 所以每每經過合成 也沒有進去-現在人長大了 反而很注重什麼養生 養顏的 😆 吃東西的目的也從打卡 秀給朋友看到想令自己身體 樣貌變好😆😆這真的是成長呀.進入店舖內 店員很快便詢問我想要什麼 〰️ 而我也廢話不多說 立刻問她什麼甜品最清熱下火!店員二話不說 推介了「薏米綠豆邊馬蹄沙」☘️ 我立刻就點頭要了!還額外追加店內名物!!清!心!丸!冰的要加$1 總數50〰️-從圖中大家也可見到就是名字上有的東西 碗裡面就會有😆😆 薏米、綠豆邊、馬蹄、清心丸〰️ 很大一碗 料很足 吃完真的很飽😂😂😂😂 -最令我印象深刻的一定是清心丸!在外面 我也常常點清心丸 但合成的清心丸真的是香港第一!🥰🥰 正正方方的一小粒 晶瑩剔透 外層像蒟蒻 裡面是煙靭的!但又沒有粉糯感!吃完心裡也不會有卡路里的負擔 🤪 真的太神奇了!! 我好喜歡!!! -為了清心丸 我一定會再去的💗💗💗-店內人流絡繹不絕 男女老少都有!果然合成的魅力沒法擋♥️

清!心!丸!
冰的要加$1 總數50〰️

為了清心丸 我一定會再去的💗💗💗
店內人流絡繹不絕 男女老少都有!果然合成的魅力沒法擋♥️
2022-03-05
$50 (Tea)
  • 薏米綠豆邊馬蹄沙加清心丸
2022-01-09 415 views
✨綠豆邊清心丸第一次食清心丸,令碗糖水增加左口感,清爽心感幾好,唔會太甜,份量幾多✨椰汁黑糯米叫左少甜岩岩好~份量好多好飽,有唔少蓮子,紫米好味😳🤤夜晚都好多人食糖水,睇黎係傳統老店,湯水款式有好多,但價錢偏貴

✨綠豆邊清心丸

✨椰汁黑糯米
叫左少甜岩岩好~份量好多好飽,有唔少蓮子,紫米好味😳🤤

2022-01-04 292 views
係九龍城食完飯緊係要幫襯下老字號既甜品店~合成糖水啦!點左紅豆沙加湯丸(只有2粒黑芝麻湯丸)及腐竹雞蛋糖水,甜味適中又飽肚,係冬天不二之選,非常暖胃,大滿足!但如果可以加多2粒湯丸就更加好!^~如果你經過就吾好錯過啦!
2022-01-04
2022-01-04 235 views
同同事打完邊爐就黎食糖水,見到呢間好傳統既糖水舖好似幾出名,仲幾多人所以又去試下😝。🔅芒果西米涼粉珍珠丸 ($49)呢個係同事叫既,佢話好甜😂😂!!!甜到佢食唔晒🙈。🔅腐竹意米清心丸 ($35)清心丸咬落去幾彈牙,同麻糬有啲唔同,唔錯。腐竹意米就好大路無乜特別。🔅紅豆沙清心丸 ($31)紅豆沙都唔錯,正正常常咁,唔算太甜,加埋清心丸就幾有口感幾新奇。💬平時比較少食甜品,一係就食芋圓😂,久唔久試下傳統老字號又唔錯,仲好大鄉里試左清心丸😝。係坐得逼左少少,但都唔算貴,未試過可以試下。

芒果西米涼粉珍珠丸
🔅芒果西米涼粉珍珠丸 ($49)
呢個係同事叫既,佢話好甜😂😂!!!甜到佢食唔晒🙈。

腐竹意米清心丸
🔅腐竹意米清心丸 ($35)

紅豆沙清心丸
紅豆沙清心丸
🔅紅豆沙清心丸 ($31)

2021-12-24 200 views
屯馬線通車,來九龍城食泰國菜,順道來這店食糖水。這店老字號,食舊式的糖水,不是現時很多甜品店那種,所以去開九龍城,我都會來這裡食地道的糖水。但今次太多人,而我們又不想等候,於是便外賣。平時堂食我最愛點馬蹄沙,再配其他配料的,但今次外賣唔知好唔好食,所以只點了熱的馬蹄沙。雖然我鍾意熱食,但諗住搭車咁耐都會凍左啦。搭了超過半小時馬鐵,再行返屋企,回家後,消毒完才食,總計都起碼超過 45分鐘,但意想不到,一打開食,仍非常熱 馬蹄沙,不太甜,好好味 外賣超過 45分鐘才食,仍非常熱,真的很驚訝!
屯馬線通車,來九龍城食泰國菜,順道來這店食糖水

這店老字號,食舊式的糖水,不是現時很多甜品店那種,
所以去開九龍城,我都會來這裡食地道的糖水

但今次太多人,而我們又不想等候,於是便外賣。

平時堂食我最愛點馬蹄沙,再配其他配料的,
但今次外賣唔知好唔好食,所以只點了熱的馬蹄沙。

雖然我鍾意熱食,但諗住搭車咁耐都會凍左啦。

搭了超過半小時馬鐵,再行返屋企,
回家後,消毒完才食,總計都起碼超過 45分鐘,
但意想不到,一打開食,仍非常熱

馬蹄沙
馬蹄沙,不太甜,好好味

外賣超過 45分鐘才食,仍非常熱,真的很驚訝!
Dinner
馬蹄沙
2021-12-11 169 views
這家老字號其實自己也吃過幾次這也可是這區裡在下光顧得最多的一家甜品店吧或許在下總是比較喜歡中式糖水又或許太老字號在下身邊的朋友都認識這家所以好幾次跟朋友吃糖水也會到這裡來又可能是 對在下而言太就腳今天也是朋友為在下點餐所以原來打算點黑芝麻糊的我保持了沉默最後我們都是吃蕃薯大家都需要以形保形好吧 今天接觸的噪音太多吃點甜心的撫平下情緒加上2粒芝麻湯圓也總算應在下所求有芝麻了這家糖水也可說是信心保正除了自己不太有好感的食物外大多在下都是無可挑釁的份量足 材料夠 味道好這也是店能在這裡傲然屹立的原因小小店 在下必定有小小的支持
這家老字號

份量足 材料夠 味道好
這也是店能在這裡傲然屹立的原因
小小店 在下必定有小小的支持
2021-11-15 259 views
💥中式糖水💥九龍城合成糖水,係一間中式老字號嘅糖水店,相信無人不曉😎!糖水超過80款😍!71)潮州綠豆邊薏米馬蹄沙呢碗糖水口感超豐富,配搭得宜,滋潤養生🥰!
💥中式糖水💥
71)潮州綠豆邊薏米馬蹄沙
呢碗糖水口感超豐富,配搭得宜,滋潤養生🥰!
朋友說來九龍城多數都會食呢一間糖水舖。佢舖頭門口貼咗好多報道,睇嚟呢一間係歷史10分悠久,而且廣受大眾與街坊歡迎的糖水店。佢個Menu有幾十款選擇,睇到眼都花,完全唔知揀邊個好。嗌咗一款乜都有嘅蓮子綠豆邊薏米馬蹄沙,加奶。侍應話唔可以走冰,最多只可以少冰,咁我就話少冰。黎到真係大碗到嘔,成塊面咁大。整體味道係非常之清甜, 甜味不是太重太重, 味道配合亦都好夾10分喜愛馬蹄,因為馬蹄好爽,咬口十足。將所有材料拌在1 一起,然後放一啖入口,就可以食到幾種不同嘅材料, 10分滋味, 10分幸福。佢嘅價錢係有少少貴,但係配合返佢嘅份量,都可以接受。會再食啊,因為覺得真係好味,而且有別於一般嘅糖水,而其他嘅糖水舖是吃不到的味道與配料。講起又想吃了

侍應話唔可以走冰,最多只可以少冰,咁我就話少冰。

黎到真係大碗到嘔,成塊面咁大。

10分喜愛馬蹄,因為馬蹄好爽,咬口十足。

佢嘅價錢係有少少貴,但係配合返佢嘅份量,都可以接受。

講起又想吃了
2021-10-19
2021-11-10 187 views
姐姐話去完九龍城 無理由唔買碗糖水食但佢自己食完飯太飽 已經食唔落 所以係屋企既我就有免費糖水食有專人速遞愛心糖水☺️清熱綠豆清心丸有好多清心丸 好好咬口 冰花蓮子百合柿餅西米姐姐熱烈推薦呢款糖水 佢話佢次次食呢間都糖水鋪都係叫呢碗 對呢碗糖水讚不絕口外賣返到屋企都仲有好多冰花👍🏻第一次食有柿餅既糖水 開始聽到都覺得好奇怪 估唔到又真係幾夾蓮子同百合都軟硬適中 唔會太硬 又唔會淋到溶哂下次可以再試下其他柿餅既唔同配搭
姐姐話去完九龍城 無理由唔買碗糖水

外賣返到屋企都仲有好多冰花👍🏻
蓮子同百合都軟硬適中 唔會太硬 又唔會淋到溶哂
下次可以再試下其他柿餅既唔同配搭
2021-11-09 164 views
非常差的糖水,屋企個潮州佬食完極之不滿。潮州糖水和廣東糖水的最大分別是煲糖水的時間,潮州糖水的糖水較清,沒有糊類,也不會把豆類煲到起沙。雖然潮州糖水煲的時間較短,但也不能水還水,豆還豆,完全不融合。這間糖水舖只是把煲好的甜味糖水加到已烚腍咗的綠豆邊、百合、蓮子、清心丸等配料中,糖水和配料完全無一同煲過,味道不能融合,糖水的水除了甜就沒有味道,豆類沒有豆香,薏米沒有起膠,而配料甚至仍是凍的,所以非常難食。三十幾元一碗實在太差了。
非常差的糖水,屋企個潮州佬食完極之不滿。
潮州糖水和廣東糖水的最大分別是煲糖水的時間,潮州糖水糖水較清,沒有糊類,也不會把豆類煲到起沙。
三十幾元一碗實在太差了。
蓮子薏米百合
潮州綠豆邊清心丸