2023-01-26
為左慶祝家姐生日,特意訂左位於九如坊,主打廚師發辦注入懷石料理元素的Yashima。昼食Omakase平日的價格係$880/$1380, 不過$1380 Set因為今日沒有海膽供應,價錢臨時下調至$1000,令餐單略顯失色😔今日有九個顧客,高橋先生一人負責咁多人嘅食物,真係少啲經驗都唔得。我地仲有幸坐在最近,可以清晣睇到高橋先生的精湛手藝。昼食Omakase包括前菜、刺身、季節燒物、和食、熱湯和甜品。第一款前菜係帶子配醋啫喱及黑魚子,微酸嘅啫喱配上黑魚子非常清新,是很好的開胃菜。第二道是帶子裙邊配海膽,海膽不是鮮海膽所以口感偏實,不過不失。刺身包括北海道牡丹蝦、車海老🦐。牡丹蝦好新鮮,車海老有驚艷的感覺。全隻蝦已去殼,一啖放入口好鮮甜!壽司包括魷魚、佐口魚、赤貝、鯖魚、鯛魚、拖羅、海鰻。拖羅油香十足,非常新鮮。之後是甜品,有一小件蜂蜜蛋糕和士多啤梨醬汁🍓配雲呢拿雪糕🍦,整餐Omakase最後以濃郁焙茶作結,是好濃嘅焙茶,回甘十足。整體來說,食物非常高質,份量偏小,食完成個Set都唔會過飽。