2021-08-04 37 views
今日約左朋友係北角有野做,行過見到有一間裝修得幾好嘅小店,原來喺食台灣野嘅,價錢都唔貴所以就決定買番屋企試一試。果陣時仲係下午茶時段,所以我叫左兩個餐,跟免費熱飲。我同屋企人都好有默契好想食滷肉飯,所以我叫左兩個滷肉便當, 一個配鹽酥大雞扒,一個就配酥炸大豬扒, 熱飲就分別叫左柚子茶同埋蜂蜜烏龍茶。餐廳都好快手,我等左唔夠5分鐘就拎到嘢食啦,返屋企大概45分鐘路程,啲嘢食都keep住熱,真係好開心。酥炸大豬扒滷肉便當:豬扒好大塊, 有成隻手板咁大,而且會幫你切開一塊塊好方便,炸衣唔會好厚,調味啱啱好,有輕微嘅鹹香味, 咬落去有脆脆的聲音,唔會太韌,飲量好足夠,配菜有半隻鹵水蛋,醃黃瓜同醃酸薑。鹽酥大雞扒滷肉便當:雞扒好大塊好厚身,雞皮炸到脆卜卜,雞扒炸到唔會好乾,都有肉汁,,滷肉份量適中,可以撈曬成碗飯,調味都ok,唔會太鹹, 飯份量都好大,兩個女仔share食都夠飽,整體嚟講性價比好高。

酥炸大豬扒滷肉便當:

鹽酥大雞扒滷肉便當: