2022-07-31
稍早前介紹咗高貴典雅嘅法國菜餐廳Petrus,但其實享受法國菜都未必一定要去到咁grand嘅地方( ͡° ͜ʖ ͡°) 中上環係法式小餐館嘅集中地,今日介紹一間上年開業嘅餐廳比大家~❝3-Course Lunch Menu❞ ($500 +10% → $550)話明係Wine & Restaurant當然要睇睇酒單先,到訪當日做緊 +$388/3-hour free pouring 價錢相宜。〔Amuse Bouche〕係一件Comté芝士泡芙~質感比較硬身,無想像之中咁鬆脆呢。〔French Duck Foie Gras Salad〕沙律菜嘅清爽同鴨肝嘅香濃完美中和~鴨肝口感細膩到奶油一樣,油脂香味極為吸引。配角們包括薄脆而帶甜嘅speculoos biscuit﹑清甜華盛頓蘋果,以及風味突出嘅乾鴨胸。〔100 Days Grain Fed Beef Tenderloin〕穀飼牛柳入口軟腍鮮嫩,無咩筋位,beef juice亦夠香濃。而配菜係考心思考功夫﹑外脆內爽嘅薯仔千層餅,以及令討厭cherry tomato嘅我都三粒完食嘅roasted cheery wine tomato!〔70
話明係Wine & Restaurant當然要睇睇酒單先,到訪當日做緊 +$388/3-hour free pouring [18 selected wines] 價錢相宜。
〔Amuse Bouche〕
〔French Duck Foie Gras Salad〕
〔70% Dark Chocolate Moelleux〕
一開始見到Moelleux認為係心太軟,點知兩件切開都無流心效果呢( •̥-•̥ )。當佢係朱古力蛋糕咁食會開心啲HAHAHA。反而以底層蛋奶醬同心太軟mix嘅組合比較少見,味道特別。
整體黎講每樣菜式都不錯,瑕疵屬於可接受程度之內,而前菜最有驚喜!最緊要係以set lunch黎講定價非常合理,值得一試。
𓂃𓈒 𓂂𓏸 Bacchus Wine & Restaurant 𓏸𓂂 𓈒𓂃 @bacchushongkong
上環荷里活道233號荷李活中心3樓
港鐵西營盤站A1出口,步行約7分鐘抵達(上環出都OK不過要行上斜哦~)
星期三至日 11:30 - 18:00營業
𓂃𓈒 𓂂𓏸 用餐提示 𓏸𓂂 𓈒𓂃
餐廳裝潢簡約,暖色系用具配合日光比人感覺舒服明亮。大部份餐桌都係window-seat,加上落地玻璃,日照時份到訪採光度相當高。
❋ 可經inline訂座
推薦程度 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡
適合場景 | 約會﹑二人/四人或以下/四人或以上聚餐
更多同區美食 ☞ #17上環
更多同類美食 ☞ #17法國菜
♥️ 追 蹤 @17feelgood 發 掘 更 多 高 質 感 食 事 / 日 常 / 旅 遊 提 案 ♥️