2022-05-24
今次去中環蘭桂坊的一間樓上鐵板燒餐廳🍴,係中午較後段時間到訪,唔算多人,可以慢慢食,唔使急😚🎵餐廳環境好舒服,樓底高,以木系裝修營造日式格局🪵。午餐有鐵板燒同omakase選擇,我同朋友揀左餐廳主打既鐵板燒😋༺ 前菜༻ 簡單清新既蟹柳沙律🥗,配上味道清甜既茶碗蒸。茶碗蒸以昆布湯製作,裡面有白果同冬菇༺ 主菜༻ 🦐鐵板大蝦:大蝦爽口大隻,拌隨既蛋黃醬更係精粹所在。以蛋黃做出炒蛋狀態,蛋黃味夠濃,加入洋蔥粒增加口感,仲落左醋,酸酸地好開胃,好有驚喜🥳🥩餐廳主打Beef teppanyaki,師傅介紹餐廳既牛肉選自美國農場,鐵板燒主菜可以揀厚燒或者薄燒,我同朋友每樣叫一個,同樣叫5成熟,試試兩種口感🧡厚燒牛肉:外層色澤呈深啡色,好似較熟,但食落口感卻比一般牛肉更軟腍。內層更嫩,配芥末一齊食意外地好夾,但牛味較淡。薄燒牛肉:以薄片牛肉包住牛蒡同昆布漬,昆布漬味道自然而濃郁,牛味較濃,配海鹽一齊食,牛味會更加突出。薄燒製作手工多,比較欣賞💛 值得一提,伴碟既蒜片好香脆,有薯片口感,都幾有驚喜🍚最後有蛋炒飯、蒜頭🧄、牛蒡、白麵豉湯同炒雜菜,一定夠飽。蒜蓉同牛蒡以柴魚醃製,甜甜地,牛蒡幾清甜白麵豉湯
༺ 前菜༻
༺ 主菜༻
🦐
🥩
值得一提,伴碟既蒜片好香脆,有薯片口感,都幾有驚喜
🍚
最後有蛋炒飯、蒜頭🧄、牛蒡、白麵豉湯同炒雜菜,一定夠飽。
蒜蓉同牛蒡以柴魚醃製,甜甜地,牛蒡幾清甜
白麵豉湯裡面有昆布同油揚,清清地都幾好味😋
༺ 甜品༻
🍨
日式蕨餅
幾正宗既黃糖蕨飲,蕨餅幾有彈牙感,黃糖粉又冇太甜
抹茶布甸🍮
係滑溜既牛奶布甸上面鋪上抹茶糖漿。抹茶濃郁帶甘,遠遠蓋過糖漿既甜味,有驚喜!