imfromhk
Level 2
2023-05-23
Follow
TIRPSE IN HONG KONG

TIRPSE. 日本米芝蓮一星法國菜餐廳,係東京開業兩個月就已經獲得米芝連一星🌟

雖然無時間飛去東京食~但佢係香港都有分店,價錢仲好合理~梗係要試下喇😌

💋味道:4/5
😬回頭率:4/5
📷CP值 :4/5
🤵🏻服務質素:4/5
💰人均消費:$550
📍尖沙咀:TIRPSE

今日揀左中午4道菜的menu,食物質表同餐廳環境好好🤤,而且仲海景😃以呢個價錢!真係性價比勁高❤️一定會再訪

雖然有不少人話食物份量好細,唔夠飽🙈
但以法國菜嘅份量,其實我覺得呢啲都係正常法國菜份量,而我同朋友食完,都覺得好飽🤪
本來想食多個下午茶set,都飽到食唔落🥴

海盧魚~外皮好脆,肉質可以到嫩啲就更好😆
海盧魚~外皮好脆,肉質可以到嫩啲就更好😆
日本南瓜非常甜,平衡左底層係鵝肝茸凍嘅鹹味,而鵝肝層嘅味又勁香又滑,中間有鮮甜海膽醬同南瓜子,味道同口感都好好
Sour  dough  入面有合桃、無花果,味道不單調,但最出色係佢配埋嘅黑松露牛油,好香好好味
用黃油雞湯煮了小麥,配北海道帶子,帶子肉質好鮮嫩,而小麥就好有口感,好食!
呢份牛扒肉質都都好鮮嫩~而且一點油膩感都無,呢樣好好~
呢份牛扒肉質都都好鮮嫩~而且一點油膩感都無,呢樣好好~
雲朵蛋糕,入面係荔枝紅莓味,好有驚喜,一向法國甜品都勁甜、但呢款甜度剛好,慕絲入口即化,好好食🤤
Like
Ratings